Goedkoop alternatief

Russische zuivel legt het af tegen palmolie

21 November 2012 - Redactie Boerenbusiness

Rusland is vanaf augustus officieel lid van de Wereldhandelsorganisatie, maar dat kan weleens een negatieve weerslag gaan hebben op de zuivelindustrie. Dat laten marktexperts in Moskou weten. De zuivelfabrieken gebruiken namelijk in toenemende mate kokos- of palmolie. Dat is terug te voeren naar de daling van het importtarief voor tropische oliën. Een maatregel die in het kader van WTO moest worden doorgevoerd, zo meldt Top Agrar.

Een studie onder de unie van Russische zuivelproducenten heeft volgens een krant in Moskou aangetoond dat meer dan de helft van de boter die in de handel afgezet wordt van plantenolie gemaakt is. Dat gaat ten koste van de binnenlandse melk. Onder invloed daarvan steeg de waarde van zuivelproducten in Rusland over de tweede helft van 2012 heel wat minder hard dan gedurende de eerste zes maanden van 2012 en bleef de plus steken op 2 procent.

Tot nog toe heeft de consumentenprijs voor melk, boter en kaas het huidige niveau weten stand te houden. Dat is echter geen garantie voor de komende tijd, omdat de kosten voor boeren gestegen zijn en producten gemiddeld 10 procent duurder worden. Naast stroom en brandstof is ook het diervoer duurder geworden wat doorwerkt in de melkprijs.

De verzwakking van de zuivelbranche is niet alleen terug te voeren op de situatie bij de grondstofvoorziening, maar ook terug te voeren op een algemene afname van de zuivelconsumptie.

Volgens het ministerie voor volksgezondheid in Moskou ligt de consumptie per hoofd van de bevolking op 247 kg per jaar, 100 kg minder dan de aanbeveling van voedingsdeskundigen. Om de tegenvallende verkoop van zuivelproducten tegen te gaan moeten consumenten beter over de voordelen van zuivel ingelicht worden.

>

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden