Maleisië verontrust

Franse palmolie-tax drukt zwaar op Maleisië

29 November 2012 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat de Europese Commissie ingestemd heeft met een plan om palmolie voor biobrandstof te gaan gebruiken, wat de vraag flink gaat stimuleren maakt hoofdexporteur Maleisië zich vooral druk om de Franse palmoliebelasting, zo meldt the Sun Daily.

Een groep Maleisische parlementsleden met palmolieplantages heeft dan ook een brief geschreven om de bestaande zorgen rondom de verhoging van de belasting op palmolie te uiten.

De parlementsleden vrezen vooral voor het inkomen van de kleinere boeren. Zij bezitten 40 procent van het 5 miljoen hectare tellende areaal palmolie.

"Ongeveer 2,4 miljoen Maleisische boeren zijn afhankelijk van de palmolie-industrie", zegt hij in een persconferentie gehouden in de parlementaire lobby.

Hij reageert hiermee op de verslagen dat de Franse senator Yves Daudigny een voorstel ingediend heeft om de belasting op palmolie te verhogen. Die verhoging gebeurt op grond van het gegeven dat de consumptie van palmolie ongezond is en dat de industrie rondom palmolie verantwoordelijk is voor ontbossing.

Alhoewel het voorstel in eerste instantie is afgekeurd door de senaat bestaat er een kans dat de palmoliebelasting in een later stadium alsnog wordt doorgevoerd.

Hij zegt dat de Frans-Maleisische vriendschap groep wordt uitgenodigd net zoals de Franse beleidsmakers om zelf te komen kijken hoe de palmolie-industrie geregeld is en ze persoonlijk hun zorgen te laten uiten over het milieu. 
 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden