Genoegdoening 25 miljoen

Gelijk voor NVV in zaak rond ziekte van Aujeszky

14 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

Na een jarenlange procedure over de Retributie Verordening Ziekte van Aujeszky, die tussen 1993 en 1998 van kwacht was, is de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) door de rechter in het gelijk gesteld. Aan de leden van de NVV wordt in totaal 16 miljoen euro uitbetaald, maar de NVV heeft goede hoop dat dit bedrag oploopt tot 25 miljoen euro.

De verordening verplichtte varkenshouders in de jaren van 1993 tot 1998 om te enten tegen de ziekte van Aujeszky. Volgens de NVV lagen de prijzen voor en na de periode onder het niveau van de prijzen in de periode 1993 tot 1998. Varkenshouders waren dus verplicht om tegen een hogere prijs te enten. Over de prijs, die door verschillende partijen waaronder medicijnfabrikanten en dierenartsen was vastgesteld, viel niet te onderhandelen.

Hierdoor voelden zo’n 3.000 varkenshouders zich voldoende in de boot genomen om een procedure te starten. Door het overgaan van het Landbouwschap in de Sociaal Economische Raad (SER) en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en door de afwezigheid van grote delen van de administratie uit de jaren ’90 duurde het proces meer dan 10 jaar. Nu is de NVV toch in het gelijk gesteld.

De NVV is verzekerd van een schadevergoeding van 16 miljoen euro. Dit bedrag is echter inclusief rente die berekend is over de periode vanaf 2003. Omdat de rente volgens het eindvonnis over de periode vanaf 1993 moet worden berekend heeft de NVV goede hoop dat het eindbedrag oploopt tot 25 miljoen euro. Dit bedrag komt overeen met 20 tot 25 procent van het totaalbedrag dat in de verordeningsperiode door de NVV-leden aan entingen is betaald.

Per varkenshouder wordt, afhankelijk van het aantal entingen, ongeveer 5.000 euro uitgekeerd. De schadevergoeding moet binnen 60 dagen aan de NVV worden overgemaakt. De NVV-leden kunnen dus binnen afzienbare tijd de genoegdoening tegemoet zien. Voor het volledige eindrapport over de zaak Aujeszky klik hier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden