Extra maatregel Nederland

Juridische stappen NVV tegen introductie zeugen

17 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Vereniging Varkenshouders (NVV) heeft juridische aanknopingspunten gevonden om de maatregel van de Nederlandse overheid die het verplicht om fokzeugen 4 dagen na inseminatie te introduceren in de groep, aan te vechten. In de overige Europese lidstaten geldt dat dit na 28 dagen moet gebeuren.

Om het welzijn van fokzeugen te verbeteren treedt vanaf 1 januari 2013 de nieuwe Europese eis van groepshuisvesting voor drachtige zeugen in werking. 28 dagen na inseminatie moeten de zeugen worden geïntroduceerd in de groep. Nederland stelt echter een boven Europese eis waardoor het verplicht wordt om dit 4 dagen na inseminatie te doen. 

Varkenshouders en dierenartsen constateren echter dat een vroeg introductiemoment in de praktijk niet altijd goed verloopt. Groepshuisvesting met vroege dracht kan problemen met klauwkreupelheid, beenwerk, onrust en vruchtbaarheid veroorzaken waardoor het dierenwelzijn juist in het geding komt.

De NVV wil dat varkenshouders een vrije keuze krijgen over het introductiemoment en dat de bovenwettelijke eisen vanuit de vragende markt worden gerealiseerd. Maatschappelijke eisen kunnen versneld worden ingevoerd indien er een goede samenwerking is tussen alle schakels in de varkensketen en de consument.

Om de boven Europese maatregel aan te vechten is de NVV in gesprek met juristen. Ondertussen zijn enkele aanknopingspunten gevonden die juridische stappen mogelijk maken. Ook wordt de politiek benaderd met de standpunten en gevraagd om de wetgeving gelijk te stellen aan het niveau van de andere lidstaten.

Naast juridische stappen is op de website van de NVV een verklaring te downloaden die de varkenshouders en dierenartsen kunnen ondertekenen. Met deze verklaring, die geen juridische waarde heeft, kunnen varkenshouders laten zien dat er goed overleg is geweest met vooruitstrevende dierenartspraktijken om het welzijn van drachtige zeugen te waarborgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden