Slechts 4 procent duurzaam

Handelsmentaliteit botst met duurzaamheid

23 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De handelsmentaliteit die Nederland in de landbouw zo goed helpt blijkt een heel wat minder goede eigenschap in samenhang met duurzaamheid. Dat bleek tijdens het congres Energie van Morgen wat dinsdag gehouden werd.

Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering, gaf tijdens het symposium aan dat in Nederland anno 2013 slechts 4 procent duurzaam is. Hij ziet dit containerbegrip vooral als iets wat draagvlak creëert voor een rendabel bedrijf.

Helaas gaat dit niet samen met de Nederlandse handelsmentaliteit. "Wij zijn meer handelaren dan makers", aldus Wijffels. Het is dan ook niet raar dat Nederland achterloopt op de rest van de EU. "Pas als het wat wordt kopen we het."

Ook krijg je bij het kopje duurzaamheid te maken met bestaande belangen. "De economie steunt op fossiele brandstoffen. Daarnaast hebben we te maken met een hoge energiebelasting." Vooruitgang op dit gebied kan dus een hulp zijn bij het kostprijsdekkend maken.

Hierin ziet Wijffels ook een rol weggelegd voor de overheid. Die kan helpen doormiddel van prijsveranderingen en een "handje helpen" bij het neerzetten van duurzame energiesystemen. Toch kom je er alleen met subsidie niet zo betuigt Frank van Genugten, een boer met een eigen energiecentrale. Hij geeft aan dat overheidsbudget te klein is en dat het niet communiceert.

Van Genugten, heeft een melkveehouderij, maar wist middels diverse samenwerkingen ook een goed functionerende energiecentrale op te zetten. Zijn belangrijkste boodschap is nog wel dat je als boer niet bang moet zijn om samen te werken. "Betrouwbare lange termijnpartners zijn noodzaak."

"Transparantie en veel communicatie zijn de beste hulpmiddelen om een bedrijf op te zetten", zegt Van Genugten. Hij claimt dat je dan een goed systeem kunt opzetten. Bij zijn bedrijf Groene Woud Gas is dat in elk geval gelukt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden