Poolteler houdt regie

McCain introduceert persoonlijk poolsysteem

29 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Door aardappeltelers zelf invloed op de poolprijs te geven, maken zij kans op een hogere gemiddelde prijs. McCain introduceert daarom voor de oogst van 2013 een nieuwe pool voor telers van fritesaardappelen: het Persoonlijk Pool Systeem (PPS). Het is het eerste poolsysteem waarbij de teler zelf zijn verkoopmoment bepaalt.

In de PPS kan de teler uit twee verschillende opties kiezen om zijn aardappelen geleidelijk in een jaar te verkopen. Als referentie geldt hierbij de april 2014 notering van de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt. Op welk tijdstip per tijdvak en tegen welke (dan geldende) marktprijs bepaalt de teler zelf. Dit levert hem uiteindelijk een individueel opgebouwde gemiddelde poolprijs voor zijn product op.

Hierdoor houdt de teler de regie over zijn gemiddelde verkoopprijs in eigen hand. McCain wil met PPS de betrokkenheid van de teler bij de verkoop van zijn product vergroten en hem de kans geven te profiteren van de prijsbewegingen op de aardappelmarkt. ‘Aangezien de termijnmarkt altijd toegankelijk is, kan hij zelf iedere dag weer zijn verkoopmoment bepalen. Hij is niet afhankelijk van de beurs.’ Onderzoek wijst uit dat met het systematisch verkopen via gelijke tijdvakken in combinatie met de termijnmark een hogere gemiddelde prijs voor de teler te realiseren valt dan in gewone poolsystemen.

Dat zien ook de telers zelf. ‘Vanuit hen kwam de vraag naar een poolsysteem waarin zij zelf als een poolvoorzitter kunnen fungeren’, licht Mark Zuidhof, Potato Manager Holland, toe. ‘Met dit systeem kan hij op eigen wijze zijn aardappelen vermarkten.’ Een pluspunt zijn de afslagen die McCain hanteert. ‘Deze zijn lager dan die van andere marktpartijen.’

McCain biedt het in twee varianten aan. Ten eerste door het gelijkmatig verkopen over tijdvakken met een garantieprijs, zodat een teler is beschermd tegen lagere aardappelprijzen. De tweede methode is het gelijkmatig verkopen in vijf tijdvakken zonder garantieprijs. Als een teler in een vastgelegd tijdvak zijn recht op verkoop niet uitoefent, wordt via een vast systeem de prijs voor het desbetreffende tijdvak bepaald.

Als een teler in een vastgelegd tijdvak zijn recht op verkoop niet uitoefent, bepaalt McCain volgens een contractueel vastgelegde formule de prijs voor het desbetreffende tijdvak. De nieuwe pool gaat per direct van start. Deelnemers moeten minimaal 100 ton aardappelen in de sortering 40 mm opwaarts vastleggen. 


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Boer 29 Januari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10819405/McCain-introduceert-persoonlijk-poolsysteem]McCain introduceert persoonlijk poolsysteem[/url]
Wie doet er hier nu aan mee? Je vastleggen aan een systeem dat linkt naar een termijnmarkt die gedomineerd wordt door de frietjongens en door een bureau uit emmeloord
Rikkert 29 Januari 2013
Kan je zelf eens invloed uitoefenen op de prijs met garanties in een pool, is het weer niet goed. Typisch zo'n reactie van een boer die bang is dat iemand een halve cent er tussenuit haalt om vervolgens zijn aardappelen voor 5 cent minder te verkopen. Triest. Teken maar lekker een vast contract voor 12 centen.
John 29 Januari 2013
Prima initiatief!
Bertus 29 Januari 2013
Aardig geprobeerd hoor! Zo'n pool hoort echter niet thuis bij een eindverbruiker, want zijn belangen zijn strijdig met de belangen van de deelnemers/telers.
Voor mij is de Eriva-pool de beste optie. We kregen begin januari namelijk al een bericht dat we dit jaar op een poolprijs van ruim 20 euro mogen rekenen.
erik 29 Januari 2013
Even een tweevoudige reactie. McCain wil grondstofzekerheid aangezien ze ook leveringsplichten aan afnemers heeft. De pool die ze nu voorstellen geeft de deelnemers het idee dat ze zelf hun prijs bepalen, en het belangrijkste, McCain heeft grondstofzekerheid.
Wat betreft de eriva pool, die komt altijd redelijk makkelijk goed uit de bus omdat ze maar een beperkt aantal tonnen te verkopen hebben. Heb je meer omvang dan moet je meer spreiden en dan vlak je de pieken en dalen wat af.
Verder is het eenieder zijn eigen keus.
worst voor houden 29 Januari 2013
de friet industrie houdt de telers een dikke worst voor de neus !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden