Einde Fortuna, Amadea, Modena

Basf staakt gm-aardappel activiteiten Europa

30 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Genaardappelen Fortuna, Amadea en Modena zullen nooit de akkers in Europa halen. Chemiebedrijf Basf is gestopt met de aanvragen voor toelating van genetisch gemodificeerde aardappelen in Europa. Daarmee staakt de chemiereus haar genaardappel projecten in Europa. Een van de redenen is de weerstand van milieuactivisten en vrees voor vernietiging van aardappelvelden. Dat melden Duitse bronnen dinsdag.

Daarnaast heeft ook onzekerheid in het goedkeuringsproces op Europees niveau geleid tot beëindiging ervan. Tegen deze achtergrond vindt Basf verdere investeringen niet meer gerechtvaardigd. Vanwege de geldende scepsis in veel Europese landen tegen gentechnologie en jaren van debatten met politici en milieuactivisten had Basf al eerder besloten haar hoofdkwartier voor plantenbiotechnologie van Duitsland naar de Verenigde Staten te verplaatsen.

Voor alle projecten gericht op Europa betekent dit het einde. Alleen de toelatingsprocessen voor genaardappelen die al lopen in de EU vinden nog doorgang. In augustus 2012 verzocht het concern nog om het vrijgeven van genetisch gemodificeerde aardappelrassen voor veldproeven en vermeerdering van zaaizaad in Rijnland-Palts. In 2010 werd de door Basf ontwikkelde Amflora aardappel in de EU goedgekeurd. Wegens sterke tegenstand is het project echter nauwelijks verder uitgebouwd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden