Klap voor imago Nieuw-Zeeland

Melksector China zet DCD in voor concurrentie

1 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Na de vondst van DCD in Nieuw-Zeelandse melkpoeder is het vooral wachten op hoe de Chinese consument gaat reageren op de berichten. In eerste instantie lijkt die reactie wisselend. In Xiamen gaat de verkoop onverminderd door, maar andere geven aan de verkopen tot een nulpunt te hebben zien dalen.

Een exporteur die zijn Nieuw-Zeelandse babyvoeding afzet op de Chinese markt geeft aan geschrokken te zijn door de snelheid waarmee de verkoop in elkaar stortte, zo meldt de Otago Daily Times.

Simon Page, medeoprichter van het in Nieuw-Zeeland gevestigde Biopure Health, zegt dat het debacle over het nitraatverlagende middel DCD een pr-technische ramp is voor de zuivelsector en de regering meer actie moet ondernemen om consumenten in werelds nummer twee economie ervan te overtuigen dat Nieuw-Zeeland een veilige bron van melk blijft.

Biopure Health heeft zijn omzetten elke week zien verdubbelen sinds het bedrijf zijn netwerk van retailwinkels opende in China. Page geeft aan dat de verkopen meteen naar nul gingen na publicatie van het artikel in de Wall Street Journal, welke vraagtekens zette bij de veiligheid van melk.  

Klanten hebben zelfs product teruggebracht en geld teruggevraagd, zegt Page.

Opmerkingen zoals "Nieuw-Zeelandse melk is gif" en "Chinese melk vrij van DCD" komen terug in de Chinese pers. Waarmee consumenten die zich nog altijd zorgen maken vanwege de melamine weer opgeschrikt worden. Chinese retailers hebben hun tanden gezet in Franse, Nederlandse en Australische babyvoeding, omdat de vraag blijft maar de consument met argwaan kijkt nara producten gemaakt in Nieuw-Zeeland, aldus Page. 

De verkopen zijn volgens Page sinds zondag wel weer licht toegenomen, dankzij een verklaring vanuit de Nieuw-Zeelandse regering, maar nog lang niet terug op het oude peil.

Fonterra krijgt ondertussen kritiek omdat ze er niet in slaagde om te gaan met de DCD-zaak toen deze vorig jaar aan het licht kwam. Theo Spierings, hoofd van Fonterra,  laat dan ook weten zich geen zorgen te maken en geeft aan dat verkopen niet onder druk zijn komen te staan.  Desalniettemin daalde de waarde van de Fonterra-aandelen.

Andere vragen zich af of dit pas het begin is, omdat in Nieuw-Zeeland ook veel gebruikt wordt van gedestilleerde granen, een bijproduct uit de ethanolindustrie in de VS.  Een relatief nieuw product, waar nog veel over onbekend is en waar ook vraagtekens bij geplaatst worden met betrekking tot het effect daarvan op dier- en mensgezondheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden