Strijd om voldoende product

Hong Kong grijpt in bij smokkel babyvoeding

4 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Autoriteiten grepen dit weekend in bij de smokkel van babyvoeding vanuit Hong-Kong richting China. Dit ingrijpen volgt op klachten van ouders bij de VN uit vrees dat er niet voldoende overblijft voor hun baby"s, zo meldt Fairfax NZ News

Hong Kong valt ook importeurs van Karicare Aptamil Gold, Nutricia, aan. Het bedrijf moest de beschuldiging dat Chinese studenten producten voor hun smokkelen vanuit Auckland en Australië weerleggen.

In Nieuw-Zeeland kost een bus van 900 gram 17 tot 22 dollar, maar handelaren uit de omgeving van Hong Kong vragen vier keer zoveel voor hetzelfde product.

Op vrijdag deed de politie ook een inval bij Sheung Shui en werden er zes mensen gearresteerd. De politie legde daarnaast enkele reizigers een verbod op in verband met het meenemen van 400 blikken babyvoeding richting het vaste land. 

In Hong Kong staan de mensen ondertussen op scherp en wordt er zelfs aangedrongen op een verbod op de verkoop van babyvoeding aan mensen zonder een ID kaart afkomstig uit Hong Kong.  Een van de demonstranten geeft aan: "Vastelanders, Chinezen, stelen onze voorraden tot er een onacceptabel volume overblijft. "

Veel apotheken in Hong Kong waren dit weekend dan ook uitverkocht op een na. In reactie op het nieuws dat de regering restricties gaat opleggen aan de verkoop van  babyvoeding gingen veel consumenten dan ook over tot het hamsteren van product. 

Hiermee staat de situatie in Hong Kong in schril contrast met de DCD-affaire en de reactie van Beijing daarop. Er zijn suggesties dat de aankoop van Nieuw-Zeelands product gaat stagneren, maar de situatie in Hong Kong schetst juist een dramatisch tekort aan voeding.

Een groep van moeders uit Hong Kong heeft recent een brief geschreven aan de Verenigde Naties, waarin ze om hulp vroeger bij het verkrijgen van babyvoeding en ze hebben zelfs een petitie neergezet op de website van het Witte Huis.

Door de hoge prijzen die Chinese consumenten betalen willen aanbieders van het product in Hong Kong hun product niet meer afstaan aan lokale consumenten.  Er worden zelfs reizen georganiseerd die in het teken staan van de opkoop aan babyvoeding.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden