Boeren onderaan de lijst

Stallenbouwers vrezen PAS wetgeving

6 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De huidige Natuurbeschermingswetvergunning maakt de aanvraag voor de bouw van een nieuwe stal nu al lastig, maar dat is nog niets vergeleken bij de regelgeving rond Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) die per 1 januari 2014 in werking treedt. Zo bleek tijdens de informatiebijeenkomst "Bouwen aan een gezonde toekomst", georganiseerd door Alfa Accountants.

Cor van der Vaart, van Alfa Accountans, wijst de melkveehouders er op dat het heel goed is om de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van regelgeving in de gaten te houden. Dit vanwege dreigende dierrechten oftewel "koeienquotum", maar ook zo blijkt later vanwege de regelgeving rondom natuur.

Nu al maakt de Natuurbeschermingswetvergunning in enkele provincies dat bouwen nauwelijks mogelijk is. "In Utrecht hebben ze een ammoniakbank, maar in andere provincies is dit weer heel anders geregeld." In Noord- en Zuid-Holland zit de boel praktisch op slot. "Er zijn grote verschillen in het provinciale beleid."

Toch zit er nog iets aan te komen wat stallenbouw in de toekomst nog lastiger kan gaan maken. "Per 1 januari 2014 gaan er nieuwe regels rond Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) gelden, maar dat gaan jullie tegenhouden", zegt Chris Wijsman, van Agrarisch handels- en Adviesbureau Wijsman, tegen de melkveehouders.

Wijsman staat verbaasd te kijken dat het een sector die zo"n grote bijdrage levert aan de Nederlandse economie zo moeilijk wordt gemaakt. "Als die regelgeving er komt wordt de volgorde: auto"s, industrie en onderaan de boeren. Dan wordt het moeilijk."

Desondanks blijkt uit onderzoek van Landbouw Economisch Instituut (LEI) dat toch naar schatting 500 boeren wachten met het aanvragen van een vergunning tot de PAS er is. Feit is dat emissie straks gaat bepalen of er wel of niet gebouwd mag worden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
kees 6 Februari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10820001/Stallenbouwers-vrezen-PAS-wetgeving]Stallenbouwers vrezen PAS wetgeving[/url]
ben bezig met een bouwaanvraag een ligboxenstal voor 90 koeien ik heb nu al grijse haren van die nb vergunning en de extra kosten van alle adviseurs de provincie vraagt steeds weer nieuwe informatie
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden