Plus 19 procent

Maïszaad duwt omzet Monsanto flink omhoog

3 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Maïszaad blijft de belangrijkste tak van sport voor zaadreus Monsanto en daar boekte het bedrijf over de eerste helft van fiscaal jaar 2013 een plus van 19 procent. Bij alle andere zaadsoorten werd juist een lagere omzet behaald.

In totaal steeg de omzet van de diverse zaaizaden van Monsanto over de eerste helft van fiscaal jaar 2013 met 11,78 procent. Hoewel de afzet van maiszaad een stevige plus boekte en met 19 procent toenam tot een omzet van 4,419 miljard dollar, lieten de andere zaaizaden het afweten.

Zo zakte de omzet van sojazaad naar 0,9 miljard dollar (-2,5 procent), daalde de omzet van groentezaden naar 0,35 miljard dollar (-4,5 procent) en zette katoenzaad een omzet neer van 0,24 miljard dollar (- 5,8 procent).

De klappen bij de groentezaden vielen vooral over het tweede kwartaal van het fiscale jaar toen de omzet met 7,44 procent daalde. Daartegen waren de voorjaarsmaanden heel gunstig voor de maiszaden die juist een voorsprong neer wisten te zetten van 16,47 procent. Die grote plus bij de vraag kwam onder meer tot stand door veel vraag uit de Braziliaanse hoek en vraag vanuit de VS.

Naast zaaizaad is Monsanto ook bekend van de gewasbescherming en dan is het vooral Roundup die de lijst aanvoert. Over de eerste helft van fiscaal jaar 2013 steeg de omzet van die afdeling naar 2,3 miljard dollar, een plus van ruim 33 procent.

Tegenover de hogere verkoopvolumes stond evenwel een stijging van de productiekosten. Zo stegen de kosten voor innovatie over het tweede kwartaal met 2 procent naar 360 miljoen dollar. Ook de meer algemene kosten, waaronder verkoop, stegen rap met 10 procent naar 598 miljoen dollar.

Alles bij elkaar steeg het inkomen van Monsanto over de eerste helft van fiscaal jaar 2013 fors tot een bedrag van 1,82 miljard dollar.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden