Gemiddelde 2013 onder druk

Voerwinst varkenssector daalt 36 procent

18 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

De voerwinst in vleesvarkenshouderij is in het eerste kwartaal van 2013 gedaald naar het laagste niveau in vier jaar. Ook in de zeugenhouderij is de voerwinst sterk gedaald, zo blijkt uit gegevens van Accon avm.

Ondanks positieve verwachtingen voor 2013, is de varkenssector het jaar slecht begonnen. In het eerste kwartaal daalde de voerwinst van vleesvarkenshouderijen met maarliefst 36 procent. Vorig jaar bedroeg de winst nog 14 euro. Nu is dit niet meer dan 9 euro, wat het laagste niveau in vier jaar tijd is.

Ook in de zeugenhouderij daalde de voerwinst. Het verschil met vorig jaar, toen de winst 196 euro was, bedraagt 24 euro. Dit is een daling van 12,2 procent.

De sterke daling van de voerwinst is onverwacht. Begin dit jaar werden nog positieve resultaten verwacht door het accounts- en adviesbureau. Patrick Jannssen, agrarisch adviseur bij Accon avm zegt dat dit komt door de hoge voerkosten. ‘De voerprijs is sinds 2006 met ruim 70 procent gestegen. De oorzaak hiervan is schaarste van de grondstoffen. Dit zorgt voor een overspannen markt.’

Deze schaarste wordt versterkt door nieuwe afzetmarkten voor restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. ‘Denk hierbij aan biovergisters’, zegt Janssen. ‘Deze leggen claims op de grondstoffen die voorheen bedoeld waren voor de varkenshouderij. Ik verwacht dat ondernemers rekening moeten houden met voerprijs die op een hoog niveau blijft. De waarden uit 2006 worden waarschijnlijk niet meer gehaald.’

Door een licht dalende voerprijs sinds maart in Janssen voorzichtig positief. Omdat de vleesprijs met 8 cent per kilo is gestegen verwacht hij dat de voerwinst in de zeugenhouderij dit jaar nog wel boven het gemiddelde uit gaat komen. Voor de vleesvarkenshouderij is het eerste kwartaal waarschijnlijk te slecht geweest om het verschil in de rest van het jaar nog goed te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden