Rendement onrealistisch

AFM: beleggen in landbouwgrond is risico

25 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijst op de risico’s van het beleggen in grond. Wervende advertenties in landelijke dagbladen en op internet moeten consumenten overhalen te investeren in grond. Er worden vooral landbouwkavels in Nederland en in Oost-Europa aangeboden. 

Maar aan deze beleggingen kleven volgens de toezichthouder beduidend grotere risico’s dan aan bijvoorbeeld spaarproducten. Grondbeleggingen kennen aanzienlijk hogere risico’s dan spaarrekeningen en zijn daarom geen geschikt alternatief voor een spaarrekening. 

Terwijl consumenten vaak een rooskleurig beeld wordt voorgespiegeld, is de gepresenteerde waardeontwikkeling van landbouwgrond door wijzigingen van bestemmingsplannen vooralsnog niet waar gemaakt. Zeker nu de grondprijzen onder druk staan, is het de vraag of de voorgespiegelde rendementen realistisch zijn’, zegt de AFM op haar website

Een extra risico ontstaat er als de grond of de aanbieder zich in het buitenland bevindt. Dat maakt het lastiger om te controleren wat er met hun ingelegde geld gebeurt en om de aanbieder aansprakelijk te stellen wanneer iets niet in orde is. De AFM roept consumenten daarom op om goed onderzoek te doen als ze overwegen te beleggen in grond. 

Sinds het verscherpte toezicht op aanbieders van grondbeleggingen in 2008, verrichtte de instantie onderzoek naar 36 mogelijk illegale aanbieders van en 12 mogelijk illegale bemiddelaars in beleggingsobjecten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden