Bron van extra liquiditeit

Fonterra-boeren lopen warm voor aandelen

27 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

Fonterra-boeren hebben handig gebruik weten te maken van de mogelijkheid om aandelen van de hand te doen. Er werd bij de tweede veiling een groot volume aan aandelen aangeboden door boeren op zoek naar geld voor uitbreidingen of wat verlichting op de rekening courant, zo meldt Stuff.co.nz.

De droogte heeft de boerenaandeelhouders van Fonterra op scherp gezet en voor een warme belangstelling gezorgd om de economische rechten te verkopen. Waarbij 20 procent van het aanbod werd aangeboden. 

Het grootste bedrijf van Nieuw-Zeeland bevestigt dat zijn leden 75.223.742 economische rechten, of ´natte´ aan de melkaanvoer verbonden aandelen aangeboden hebben. Samen vertegenwoordigen ze een waarde van 600 miljoen dollar. De laatste prijs komt uit op 7,92 dollar.

De veiling sloot donderdag. Fonterra voorzitter John Wilson zegt dat de vraag hoger uitviel dan de maximum van 475 miljoen dollar die de zuivelaar beschikbaar stelde. Als oplossing maakte Fonterra bekend 79,7 procent van de aandelen van elke boer op te kopen.

Wilson zegt dat enkele boeren hebben aangegeven dat het geld wat ruimte op de rekening courant kan geven. De geldstromen raakte verstoord door de droogte, andere gebruiken het extra geld om de zaken uit te breiden.

Terwijl de behoefte naar geld van boeren, ter compensatie van de verloren melkproductie, voor een versnelling van het aanbod gezorgd heeft ziet de waakhond, de Fonterra Shareholder Council, dit als een signaal dat Trading Among Farmers (TAF), wat vorig jaar werd ingevoerd begint aan te slaan. Dit was de tweede aanbodsronde sinds de invoering. Volgens de voorzitter van de Council geeft de grotere belangstelling aan dat boeren gebruik beginnen te maken van de flexibiliteit die het systeem meebrengt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden