In magazine Boerenbusiness

Suiker Unie wil groeien op quotumvrije markt

31 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Suiker Unie, het suikerconcern van coöperatie Cosun, wil haar aandeel op de Europese suikermarkt vergroten als het bietenquotum verdwijnt. ‘We gaan voor meer suiker’, licht Albert Markusse, topman van Suiker Unie, een tipje van de strategie toe in de coverstory van de nieuwste editie van magazine Boerenbusiness. ‘Nu zijn we niet in staat onze afzetmarkt groter te maken, straks kan dat wel.’

Dit betekent dat Suiker Unie waarschijnlijk in het eerste quotumvrije jaar een hoger areaal suikerbieten gaat contracteren onder de leden van Cosun. Om te groeien op de markt focust Suiker Unie zich in eerste instantie op de Europese regio’s waar minder suikerbieten worden geteeld en verwerkt. ‘Klanten bedienen in die gebieden waar een tekort aan suiker is’, aldus Markusse.

Dat zijn vooral regio’s in Zuid-Europa, Engeland, Ierland en enkele landen in Oost-Europa. ‘Bij gunstige prijzen kunnen we ook suiker op de wereldmarkt gaan aanbieden.’ Een andere groeifactor kan de afzet van suiker zijn voor de markt van bioplastics. ‘Daar liggen echt kansen.’

Markusse en Jan-Willem van Roessel, secretaris van coöperatie Cosun, benadrukken in het artikel echter dat zij hopen dat de Europese marktordening zo lang mogelijk blijft. In de Europese Unie is er een stevige discussie gaande over het opheffen van het bietenquotum tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Ministers. Daarbij staan vooral de jaren 2017 of 2020 als einddatum in het vizier.  Markusse noemt het moment om de quota af te schaffen ‘onbegrijpelijk’.

Cosun hoopt daarbij dat het quotum in één keer wordt afgeschaft en dat er bijvoorbeeld geen compromissen in Brussel worden gesloten om het quotum jaarlijks te verruimen, zoals bij de melk is gedaan. ‘Dat geeft alleen maar een hoop onduidelijkheid waar de markt niets aan heeft’, stelt Van Roessel. ‘Als het quotum verdwijnt, dan maar met een big bang.’

Lees het complete artikel: Blijft suiker het kristal van de toekomst? over de veranderingen op een quotumvrije suikermarkt voor de industrie én de suikerbietentelers in de nieuwste editie van magazine Boerenbusiness.

Ontvangt u magazine Boerenbusiness niet? Neem een abonnement!

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
asdasdasd 31 Mei 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10827481/Suiker-Unie-wil-groeien-op-quotumvrije-markt]Suiker Unie wil groeien op quotumvrije markt[/url]
asdasdasd
ad 31 Mei 2013
Ik begrijp niet dat boeren die geen quotum hebben niet in aanmerking komen voor de teelt van suikerbieten. Toen zij hun Quotum inleverde is het geld van de EU voor de stoppende telers in de zakken van de overblijvende quotumhouders terecht gekomen,wat niet de bedoeling was van de EU.
erik 31 Mei 2013
de mensen die hun referentie ingeleverd hebben zijn daar toen voldoende voor gecompenseerd. Je hebt toen een besluit genomen om te stoppen en er zijn telers geweest die wel vertrouwen in de toekomst hadden en die worden nu ( misschien ) beloond.
Dus niet zeuren
ad 1 Juni 2013
Het gaat er niet om of jij vind dat wij genoeg vergoeding hebben gehad maar of het eerlijk is gegaan.Het compensatiegeld van de EU voor stoppende bietentelers werd in een investeringsloterij ???? gestopt voor akkerbouwers waar iedereen aan mee kon doen.De bestuursleden van de landbouworganisaties hebben zich daar hard in opgesteld want die wilden zelf ook graag een graantje meeplukken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden