Nieuwe termijnmarkten nodig

Mengvoerproductie EU blijft stabiel

12 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Europese mengvoerproductie blijft over 2013 stabiel, waarbij iets minder varkensbrok gemaakt wordt en iets meer voer voor koeien, zo meldt de FEFAC, Europese organisatie voor mengvoerproducenten. Tevens dringt de organisatie aan op de ontwikkeling van nieuwe termijnmarkten. 

De roep om nieuwe termijnmarkten deed de FEFAC de eerste week van juni in Krakau, tijdens het XXVI FEFAC congres. De nieuwe president Ruud Tijssens  liet weten dat goed functionerende hedge instrumenten nodig zijn om mengvoerbedrijven te helpen bij het managen van de risico"s.

In het kader daarvan verwelkomde de organisatie de voorstellen van de Market in Financial Instruments Directive (MIFID). Deze is voorstander van het beperken van het aantal posities en wil een wekelijkse rapportage die laat zien wat voor soort bedrijven er posities hebben ingenomen. Waarmee de transparantie toeneemt en risico"s afnemen. Ook wil de belangenbehartiger nieuwe termijnmarkten voor plantaardige eiwitten en dierlijke producten.

Alles bij elkaar wil de mengvoerindustrie het risico voor de veehouders zo klein mogelijk maken. Over 2013 wordt ondertussen rekening gehouden met een relatief stabiele mengvoerproductie in Europa. De prognose gaat uit van 152,7 miljoen ton, wat neerkomt op een plus van 1 miljoen ton of 0,7 procent.

Binnen de productie van mengvoer zijn er kleine verandering waar te nemen. Zo houdt de FEFAC rekening met een daling van 1 procent bij varkensvoer, onzekere factor is hier de groepshuisvesting voor zeugen. Bij runderen wordt juist een toename voorzien van 1 procent, terwijl de voerproductie voor pluimvee gelijk blijft.  

Over de prijzen van grondstoffen nodig voor veevoer zegt de organisatie dat deze door een levendige vraag op hoog niveau blijven staan. Brazilië kan volgens de organisatie voor druk op maisprijzen zorgen, bij soja zorgt het Zuid-Amerikaanse land juist voor vast prijzen door problemen rond de logistiek. Bij tarwe is het wachten op de ontwikkelingen op het Noordelijk halfrond. Belangrijke productielanden hebben te maken met tegenvallend weer.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

FEFAC
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden