T-rijbewijs vanaf 2015

Cumela adviseert trekkercertificaat te halen

17 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Wie het zichzelf gemakkelijk wil maken na 2015, haalt voor die tijd het trekkercertificaat. Vanaf dat jaar is een officieel rijbewijs namelijk verplicht. Wie dan met de trekker de openbare weg op wil, moet of een auto- of T-rijbewijs hebben. Chauffeurs met een trekkercertificaat hebben een jaar de tijd deze om te wisselen. 

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de invoering van het T-rijbewijs voor landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid. Hiermee komt het trekkercertificaat te vervallen. Voor het besturen van een trekker op bijvoorbeeld een akker, is het rijbewijs niet nodig. Het T-rijbewijs is te behalen vanaf 16 jaar. Doel ervan is het verhogen van de verkeersveiligheid. 

Cumela, brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, is voorstander van het trekkerrijbewijs. ‘Met het T-rijbewijs in zijn huidige vorm zijn wij content. Op de loonwerkbedrijven heeft het weinig invloed. Er is maar een gering aantal werknemers zonder een autorijbewijs dat in de problemen komt na 2015. Van de totale bevolking heeft 93 procent van de mannen van twintig jaar en ouder een autorijbewijs. Voor onze sector ligt dat aantal nog hoger’, licht Hero Dijkema, beleidsadviseur verkeer en vervoer, toe. 

Mensen die op het moment van invoering een B-rijbewijs hebben, kunnen nog tien jaar het T-rijbewijs krijgen zonder aanvullend examen. Wel adviseert Dijkema mensen zonder autorijbewijs om voor 2015 het trekkercertificaat te halen om later in te wisselen voor een T-rijbewijs. ‘Hiermee maak je het jezelf gemakkelijker, ook omdat het niveau omhoog gaat. Doordat middelbare agrarische scholen er vaak nog een mouw aan kunnen passen, kunnen degenen met beperkingen, zoals niet kunnen lezen en schrijven, het certificaat toch halen. Een voorbeeld hiervan is door het examen mondeling af te nemen.’ 

Dijkema kan nog niets zeggen over de kosten. ‘Het CBR werkt het plan momenteel uit en overweegt in welk voertuig er afgereden zal gaan worden, welke grote en lengte de kipper zal krijgen en welke vaardigheden er worden getoetst.’ Hij verwacht dat de rol die het middelbaar agrarisch beroepsonderwijs in trekkervaardigheid speelt voortgezet zal worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Gerard 31 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10828645/Cumela-adviseert-trekkercertificaat-te-halen]Cumela adviseert trekkercertificaat te halen[/url]
Ik neem aan dat dit T-bewijs, dan ook gaat gelden voor mijn klein vrouwtje die sinds 3 jaar een mmbs auto bezit?
Voor haar lukt het niet om de NL autotheorie te halen.

Vraag: Betekend dit dat mijn vrouwtje van 1.55 nu op zo'n grote trekker moet gaan zitten om een certificaat
Te halen om straks na 1 jan, om te ruilen voor het T-Bewijs?

Haha hilariteit alom.
ratje 1 Juni 2014
Trekkerrijbewijs prima maar dan wel in een keer goed,dus op de zelfde manier als een vrachtauto en via het CBR(via agrarische opleidingen hebben we al gehad is meer een aanwezigheidspremie)een en ander betekend ook aanhangers appart gedegen theorie en rijlessen in het verkeer.En dan voor alle voertuigen op de openbare weg dus ook zelfrijdende oogstmachines grondverzetmachines smalspoortrekkers kortom geen enkele uitzondering meer.Het is dan in een keer goed geregeld en het kaf word van het koren gescheiden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden