Conflicterende feiten

Fonterra houdt mist rond botulisme in stand

8 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Bijna een week na de onthulling van Fonterra rondom de productie van weiproducten met de bacterie die botulisme kan veroorzaken is nog steeds niet duidelijk wat de impact ervan is. Fonterra claimt dat contracten gewoon doorgaan, terwijl dit door acties van bedrijven tegengesproken wordt. Hetzelfde geldt voor het Russische importverbod.

De Nieuw-Zeelandse zuivelreus Fonterra gaat klanten houden aan hun contracten. Zelfs nu Singapore zijn terugroepactie uitgebreid heeft naar zuivelproducten die een besmet ingrediënt bevatten, zo meldt Reuters.

Danone Dumex haalde uit voorzorgsmaatregelen meer blikken met babyvoeding van de schappen in Singapore. Dit na de mededeling van Fonterra dat het product weleens verpakt kan zijn op dezelfde verpakkingslijn die residu bevat kan hebben van discutabele producten.

Eerder liet Theo Spierings, CEO van Fonterra, weten dat hij geen enkele signaal binnengekregen heeft dat klanten contracten ontbonden hadden. Onder die klanten bevinden zich grote voedingsmultinationals. Wel bestaat er een risico voor toekomstig af te sluiten contracten. 

Fonterra is nu alweer bijna een week bezig met het indammen van de schade. Hierbij worden consumenten van China tot Saoedi-Arabië gerustgesteld. Dit middels de garantie dat al het besmette product van de markt verdwenen is. 

In Nieuw-Zeeland houden ze angstvallig in de gaten dat er geen sneeuwbaleffect gaat ontstaan. Oftewel dat het exportverbod voor weiproducten zich uitbreidt naar andere producten.

Ondertussen is het niet duidelijk welke stappen de Russen genomen hebben. Russische media melden een importverbod voor alle zuivelfabricaten, maar de regering van Nieuw-Zeeland ontkent dat.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden