Streven van Dijksma

Nieuwe mestwet per 1 januari in werking

4 September 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Staatssecretaris Sharon Dijksma streeft er naar om half oktober te stemmen over de wijzigingen in de Meststoffenwet. Dit is nodig wil ze de deadline van 1 januari 2014 halen. Nu wordt er hard gewerkt aan het vastleggen van de mestverwerkingsplicht voor 2014.

Er moet nog heel veel werk verzet worden willen de wijzigingen in de Meststoffenwet per 1 januari 2014 in werking treden. In vier maanden tijd moet er over de regels gestemd worden, maar ook moeten veel punten van het beleid nog verder uitgewerkt worden. Ook is het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bezig met een onderzoek naar de mestverwerkingscapaciteit en wordt er gekeken hoe de veehouderij met de milieudoelen om gaat.

Een van de zaken waar nu aan gewerkt wordt is het vaststellen van de verwerkingsplicht voor 2014. Tevens moeten er afnemers aangewezen worden voor het geval boeren ervoor kiezen om de mest te laten afvoeren. Maar dit kan pas wanneer er bepalingen zijn opgesteld omtrent de administratie van boeren en mest verwerkende ondernemingen. Anders is er geen controle mogelijk.

Tevens wordt er een maatregel opgesteld voor de registratie van mestintermediairs. Dit om intermediairs te kunnen weigeren en te schrappen. Hierbij gaat het om een regeling van bestuur, waarvan de voorbereiding al begonnen is.

De structurele kosten voor handhaving en uitvoering worden vooralsnog geschat op 1 tot 3 miljoen euro. De invoering van de verplichte mestverwerking kostte tot nog toe 1,2 miljoen euro over 2012, wat over 2013 naar schatting verder oploopt tot 2 miljoen euro. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
A.Dijksterhuis 4 September 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10833603/Nieuwe-mestwet-per-1-januari-in-werking]Nieuwe mestwet per 1 januari in werking[/url]
Hallo ..

De mestwetgeving zal net zo gemaakt moeten worden als in duitsland dat betekend op akker zoals op bouwland een regeling hanteren van 170 kg per ha uit dierlijke mest,het zou alleen dan wel met 20 kg omhoog moeten waar ze daar ook mee bezig lijkt te zijn ..Dan hoeft men geen mest te transporteren uit het zuiden van nederland vandaan.. En als dan zich iedereen aan de regels houdt kost het geen geld en ergenis .stikstof uit kunstmest is vrijwel vrijgegeven ..
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden