Nieuw en oud materieel

Oogstwerkzaamheden in Polen

24 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Polen is nog steeds een land van grote tegenstellingen. De landbouw is er zeer divers en in alle vormen en maten aanwezig. Bedrijven variëren van hobbyboeren met enkele perceeltjes, tot megabedrijven met duizenden hectares. Dat maakt de variatie in mechanisatie ook groot. Het seizoensverloop is dit jaar grillig. Het voorjaar startte koud en nat, gevolgd door grote droogte en tempraturen van meer dan 40 graden. In september viel juist weer veel regen, waardoor oogstwerkzaamheden stagneerde.

  • Polen Bieten rooien met de hand AgrifotoSuikerbieten rooien met de hand. De vrouw kopt eerst een hoek bieten en verzameld het blad. Haar man rooit de bieten vervolgens zelf. Zo wordt het hele perceel, van zo"n 5 hectare, gedaan.
  • Polen Mais hakselen 1 AgrifotoBij landbouwbedrijf Agro-Polen in het zuiden van Polen is men net begonnen met de maïsoogst. De meeste maïs in de regio is bestemd voor de korrel maar deze gaat naar het melkvee.
  • Polen mais hakselen 2 AgrifotoHet team bestaat bijna volledig uit Claas machines. Een Jaguar 880 hakseld de maïs. Ernaast rijdt een Claas Arion 640 met een drie assige Vaia kipper in de Claas kleuren.
  • Polen mais en soja AgrifotoDit jaar wordt een proef gedaan met het zaaien van sojabonen onder de maïs, om het eiwit te verrijken. De teelt is hier goed gelukt. De planten staan tussen de rijen maïs en de bonen zijn bijna rijp. Ideaal om door de hakselaar gekneusd te worden.
  • Polen Ursus ploegen AgrifotoEen Pools boertje is koolzaadstoppel aan het ploegen met zijn Ursus en een één schaar ploeg.
  • Polen maiskuil claas Xerion AgrifotoOp de maïskuil bij Agro-Polen staat een Claas Xerion met Hesse maïsschuif. De kipper kan vooraan de silo kippen. De trekker duwt de hoop vervolgens naar boven. Een werknemer is ondertussen bezig een additief over de kuil te spuiten.
  • Polen Hedro Farms 1 AgrifotoBij het Nederlandse akkerbouwbedrijf Hedro Farms nabij Wroclaw, in Zuid-Polen, staan de uienrooiers werkeloos op het erf. Enkele dagen ervoor viel 90mm waardoor de oogst moest worden gestopt.
  • Polen Hedro farms 2 AgrifotoOok een van de aardappelrooiers wordt nog even nagekeken. Van de aardappels is namelijk ook nog bijna geen hectare geoogst. Deze Riecam rooier heeft er al een paar seizoenen opzitten.
  • Polen aardappeloogst AgrifotoEen mooi tafereel ergens in Polen. Zakken met flinke aardappelen worden gelost en in de kelder gestort. Een mooie voorraad voor de wintermaanden.
  • Polen Aardappels rooien 1 agrifotoAardappels rooien met twee Fendt trekkers en Grimme bunkerrooiers op een akkerbouwbedrijf in de buurt van Poznan. De grond kent geen stenen en is erg licht. Deze teler heeft zijn aardappelen op bedden van 90 centimeter.
  • Polen Aardappels rooien 2 AgrifotoKippers worden bij de eerste rooier stilstaand gevuld. Deze kan namelijk niet rijdend lossen. Deze tweede machine kan dat wel. De kippers worden zo mooi afgevuld en kunnen richting de schuur.
  • Polen Inschuren 1 AgrifotoDe aardappelen worden via een gloednieuwe Grisnich kistenvuller gelost. Alles wordt in kisten opgeslagen, in een bijna nieuwe bewaarloods.
  • Polen Inschuren 2 AgrifotoEen medewerker rijdt de lege kisten driehoog in de machine. Deze pakt ze zelf een voor een op en vult ze. Met één heftruck kan de oogststroom zo op peil worden gehouden.
  • Polen uienrooien AgrifotoUien rooien op de Poolse manier met een Ursus en getrokken Krukowiak rooier. De vrouw loopt er constant naast om een oogje in het zeil te houden.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden