Meer duidelijkheid over gevaar

Minder boetes voor afvallende lading

2 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Op aandringen van Cumela en Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu aangekondigd de wetgeving rond afvallende lading in 2014 aan te passen. De wijzigingen in de wet moeten bekeuring voor kleine hoeveelheden weggewaaide losse lading gaan voorkomen.

Door onduidelijkheid in de huidige wetgeving worden regelmatig boetes uitgedeeld voor afvallende lading. Handhavers kunnen achtergebleven hakselresten op de dissel, het chassis en de zijschotten ook tot afvallende lading rekenen, dit leidt in de meeste gevallen niet tot overlast of gevaarlijke situaties, maar levert vaak wel een boete van 360 euro op.

Aan de onduidelijkheid is een einde gemaakt door de woorden ‘gevaar of hinder’ toe te voegen aan de wet. Afvallende lading mag vanaf 2014 alleen worden beboet wanneer dit tot gevaarlijke en hinderlijke situaties leidt. Hiermee wordt een einde gemaakt aan het misverstand dat losse lading altijd moet zijn afgedekt en moeten boetes voor kleine hoeveelheden weggewaaide maïs verleden tijd zijn.

Cumela benadrukt dat het verliezen van losse lading ook in de toekomst tot een minimum moet worden beperkt. Afdeksystemen en beheerst laden dragen hiertoe bij. Vaste producten zoals bieten, aardappelen en puin moeten altijd ruim onder de rand worden geladen en worden afgedekt. Praktijkervaringen moeten de komende jaren uitwijzen welke afvallende lading wel of geen gevaar of hinder oplevert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden