Lactose geld waard

FrieslandCampina stopt met negatieve grondprijs

2 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Elke druppel melk is geld waard en dat resulteert er bij FrieslandCampina in dat de negatieve grondprijs de prullenbak in kan. Ook wordt er vanaf begin 2014 een vergoeding toegekend aan lactose. Dat wil zeggen wanneer de ledenraad er haar goedkeuring aan verleent. 

Begin 2013 maakte FrieslandCampina bekend af te willen van de negatieve grondprijs. Woensdag werd bekend dat dit definitief gaat gebeuren. Hiermee vervalt de boete op het leveren van volume. "Eerst was voor de productie van kaas alleen vet en eiwit interessant", zegt Piet Boer, voorzitter van de coöperatie.

Wat overblijft na de kaasproductie is wei en water. Iets wat voorheen gezien werd als afval, maar nu geld waard is. Reden voor grootste melkverwerker van Nederland om het afstraffen van grote volumes te stoppen. Daarnaast levert lactose voortaan geld op, hoewel hier vooralsnog door melkveehouders nauwelijks op gestuurd kan worden.

De verhouding eiwit, vet en lactose wordt 10:5:1. De coöperatie blijft de ontwikkelingen op de markt nauwlettend in de gaten houden om als het nodig is bij te kunnen sturen. Voor nu blijft eiwit het meest waardevolle component uit melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Laatste prijsupdates
PAT index Vandaag € 38,810,65 VEZG Vandaag » DCA beursprijs 2.0 geslacht Vrijdag » DCA beursprijs 2.0 levend Vrijdag » April contract Vrijdag » Innovator Reka Vrijdag » Fontane Belgapom Vrijdag »

Meer over

Bedrijfsnieuws FrieslandCampinalactose
Boerenbusiness Forum
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden