Schadeclaim Breeders Trust

Belgische boeren en fritesmaker aangepakt

21 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Breeders Trust beschuldigt twee Vlaamse boeren van het illegaal vermeerderen van 500 hectare hoevepootgoed. Een fritesproducent zou hen hebben aangemoedigd hun verplichtingen achterwege te laten. Ook deze is voor de rechter gedaagd. 

Breeders Trust heeft twee Vlaamse boeren gedagvaard voor de rechtbank van koophandel te Antwerpen wegens inbreuken op het kwekersrecht van de aardappelrassen Agria, Asterix, Fontane en Innovator. Volgens Breeders Trust hebben zij hun wettelijke verplichtingen voor het gebruik van hoevepootgoed op grote schaal geschonden. Het gaat om de illegale teelt van ruim 500 hectare hoevepootgoed over de afgelopen jaren. Ook een fritesproducent die er toe zou hebben aangezet om geen afdrachten te betalen over het areaal hoevepootgoed, is voor de rechter gedaagd. 

De actie komt er nadat Breeders Trust onlangs, met toestemming van de rechtbank, beslag heeft laten leggen op de administratie van de betrokken boeren in de Antwerpse Kempen en Limburg. De vergoeding voor het gebruik van hoevepootgoed werd ontdoken door het areaal niet aan te melden bij Breeders Trust. Eén van hen verklaarde daarop dat Belgische boeren door zijn afnemer/fritesproducent aangemoedigd worden om de aanmelding bij Breeders Trust en dus ook de betaling van de verplichte vergoeding achterwege te laten. 

Geert Staring, directeur van Breeders Trust, noemt de zaak ernstig: ‘Een aantal boeren zal altijd proberen de dans te ontspringen in de veronderstelling dat de pakkans bij niet aanmelden gering is. Maar een dergelijke georganiseerde stemmingmakerij door een grote fritesproducent is zeer schadelijk voor de belangen van onze kwekers én alle boeren die wél keurig ieder jaar hun areaal hoevepootgoed aanmelden.’ 

De gevolgen voor de betrokkenen zijn groot. Breeders Trust heeft een forse schadeclaim ingediend van in totaal meer dan 450.000 euro. Staring waarschuwt dat ook in 2014 harde acties zullen volgen voor boeren die zich onttrekken aan de meldingsplicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
erik 21 Oktober 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/pootgoedmarkt/artikel/item/10836963/Belgische-boeren-en-fritesmaker-aangepakt]Belgische boeren en fritesmaker aangepakt[/url]
zo komen ze dus aan hun lage kostprijs.
Doorpakken breeders trust
vans 22 Oktober 2013
wie is die verwerker??
Pim 27 November 2013
Al bekend?
westvlaming 29 November 2013
Pim schreef:
Al bekend?


Al lang
bqq 30 November 2013
wie dan
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden