Australië blokkeert deal

Overname GrainCorp door ADM gaat niet door

29 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

De overname van het GrainCorp door het Amerikaanse Archer Daniels Midland (ADM), is door de Australische overheid geblokkeerd. De reden voor het besluit is dat de overname tegenstrijdig is met het nationaal belang.

ADM bracht in oktober 2012 een bod van 2,68 miljard Australische dollar uit op GrainCorp. In december werd dit bod verhoogd tot 2,8 miljard, maar de aandeelhouders vonden dit bod te laag. Het meeste recente bod van 4,3 miljard Australische dollar is door de overheid van het land, dat 19,85 procent van de aandelen in bezit heeft, verworpen. De overname druist in tegen het landsbelang, verklaarde de Australische minister van Financiën, Joe Hockey.

Hockey zegt dat het niet de juiste tijd is voor een volledige overname van GrainCorp omdat dit een sleutelbedrijf is voor de economie van het land. GrainCorp bezit 280 opslagfaciliteiten en zeven graanterminals in de havens van New South Wales, Queensland en Victoria. Door dit aan een Amerikaans bedrijf te verkopen wordt gevreesd voor minder concurrentie. De aandelenkoers van GrainCorp daalde met 26 procent tot 8,25 Australische dollar.

De blokkade wordt toegejuicht door de National Party, maar wekt weerstand op onder de liberalen, die de overname zagen als een investeringen. ADM had toegezegd 200 miljoen Australische dollar te investeren in de spoorwegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden