Sensor meet gehaltes

Afgifte drijfmest niet langer op gevoel

24 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het toedienen van drijfmest blijft momenteel veelal ‘natte vingerwerk’. Analyses van de gehaltes komen pas na het uitrijden binnen, waardoor het mogelijk is dat niet de juiste hoeveelheden zijn toegediend. Zunhammer wil hier verandering in brengen.

Zunhammer, marktleider in bemestingstechniek voor Duitsland, lanceerde vorige maand het VAN-Control systeem. Dit systeem maakt gebruik van een zogenaamde NIR-Sensor (Near-Infrared spectroscopy). Deze sensor wordt aan de mesttank bevestigd en kan direct de gehaltes meten. Hij meet de stikstof, fosfaat, kali en het drogestofgehalte.

Het systeem werkt via Isobus. Hiervoor werkt Zunhammer samen met CCI, die de terminal en elektronica ontwikkelde. Via GPS weet de trekker waar hij rijdt en kan dus plaatsspecifiek mest worden toegediend, afhankelijk van de gehaltes in een kuub mest. Het Isobus systeem regelt ook de snelheid van de trekker. Tevens is het mogelijk om met vooraf gemaakte taakkaarten te werken.

Volgens Zunhammer kan het systeem tot 150 euro per hectare besparen. Daarnaast wordt de mest veel efficiënter gebruikt en heb je minder last van onder andere uitspoeling. Om enorme fluctuaties in afgifte te voorkomen moet de drijfmest wel zo homogeen mogelijk zijn. Dan nog blijft de kans bestaan dat een zeer hoge gift moet worden gegeven volgens het systeem, wat weer problemen met de wetgeving kan opgeven.

3_zunhammer_gulle_elektronik_van_control.jpg

De NIR-sensor van Zunhammer is direct aangesloten op de mesttank en meet het actuele gehalte NPK en drogestof.

5_zunhammer_gulle_elektronik_van_control.jpg

Het complete VAN-Control systeem van Zunhammer draait op Isobus. Deze regelt niet alleen de machine maar ook de trekker. Zo houdt het systeem rekening met de rijsnelheid en afgifte. Vooraf kunnen taakkaarten op een USB-stick worden overgeladen in de CCI terminal.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Isobus
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden