Akkerbouwer aan het roer

Flevopool lanceert nieuwe aardappelpool

10 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Aardappelafzetvereniging (AAV) Flevopool komt met ingang van seizoen 2014 met een nieuwe meer flexibele pool. De Variopool biedt telers meer flexibiliteit in het vermarkten van hun aardappelen. Dat meldt de afzetvereniging in een vrijdag verschenen persbericht. 

Het nieuwe verkoopsysteem komt voort uit een groeiende behoefte onder telers aan flexibiliteit in de vermarkting van aardappelen, claimt Flevopool. De Variopool biedt de individuele teler de mogelijkheid om zelf te bepalen met hoeveel procent voorverkoop hij wil deelnemen in de pool. Die keuze heeft een reikwijdte tussen 0 en 40 procent. Hiermee maakt hij zelf uit hoeveel prijsrisico hij wil lopen, stelt de organisatie. De ene ondernemer kan of wil nou eenmaal meer risico’s dragen dan de ander. 

De poolvorm is ook voor vrije telers een alternatief, aldus Flevopool. De inzet van Flevopool als verkoopinstrument geeft de vrije teler risicoafdekking en zekerheid naar keuze. Iedere individuele bedrijfsvoering past namelijk in de Variopool.

Het voordeel van het aangepaste verkoopsysteem is volgens de poolcommissie dat risico’s in betalen, prijsvolatiliteit en afzet worden afgevlakt. De teler contracteert hectares en geeft daarbij het gewenste percentage voorverkoop weer. Bij een eventueel tegenvallende oogst wordt de teler dan ook niet gehouden aan het leveren van tonnen aardappelen. Dit maakt de Variopool tot een verkoopsysteem dat opbrengst- en betaalrisico’s aanzienlijk verkleint. 

Aardappelafzetvereniging Flevopool is een initiatief van aardappeltelers die in samenspraak met een commissionair kleiaardappelen uit de bewaring vermarkten aan een breed scala van afnemers in binnen- en buitenland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden