Coöperatiemotto vergeten

Aandelen Fonterra zwakke plek melkprijs

21 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De uitgifte van aandelen onder Nieuw-Zeelandse melkveehouders door Fonterra heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Gedurende de periode van droogte maakten de melkveehouders daar handig gebruik van. Door ze te verkopen slaagden ze er in om extra geld binnen te halen. Het is echter maar de vraag of dit wel zo goed is voor de melkprijs. 

Maandagavond praatte Leonie Guiney de melkveehouders in Heerenveen bij over de situatie in Nieuw-Zeeland. De organisatie was in handen van Niscoö- Kennis Coöperatie-, waardoor het niet anders kon dan dat er ook gepraat werd over de rol van de coöperatie. "Toen de Nederlander Theo Spierings bij Fonterra begon moest hij eerst langs Leonie heen en nu komt Leonie ons bijpraten."

Uitermate positief is zij over de oprichting van Fonterra, welke het grootste deel van de melk in Nieuw-Zeeland verwerkt. "Waarom met elkaar concurreren als je ook kunt samenwerken." Doordat de kiwi"s, zowel de melkveehouders als de economie van het complete land, afhankelijk zijn van de wereldmarkt is een goede uitgangspositie noodzakelijk. 

Toch vreest zij dat de coöperatie onder invloed van de welvaart niet goed "meer snapt dat zij een coöperatie is". Guiney was zeer actief in de discussie over de beursgang van Fonterra. Voorheen was het zo dat een groot deel van de inkomsten middels de melkprijs terugging naar de boeren. Een coöperatie is dan ook eigendom van de leden, de melkveehouders, maar daar komt nu langzaam verandering in. 

Guiney geeft aan dat Fonterra een investeringsconstructie gemaakt heeft, "omdat boeren blijkbaar kapitaal nodig hebben." De "natte" aandelen geven melkveehouders de kans om de economische rechten te verkopen. De markt bepaalt hierbij de waarde van de aandelen. Door deze verandering kunnen nu bijvoorbeeld zakenmannen ook in het bezit komen van de aandelen en die hebben maar een belang: zoveel mogelijk dividend ontvangen. "Een voor de hand liggende manier om meer dividend te genereren is minder melkgeld uit te betalen, terwijl melkveehouders belang hebben bij zoveel mogelijk melkgeld."   

Guiney heeft er dan ook geen goed woord voor over dat de coöperatie deze koers ingeslagen is. Zij geeft aan dat het bestuur te arrogant geworden is en te dicht bij de politiek opereert.      

Ook over de proef met een vaste melkprijs is zij niet te spreken. "Uiteindelijk gaat iemand binnen de coöperatie de rekening betalen. Het is een ontwikkeling die we niet nodig hebben." Ligt de melkprijs lager dan de vaste prijs, dan betalen de resterende melkveehouders die niet meedoen aan de vaste melkprijs, ligt de melkprijs hoger dan de vastgestelde prijs dan betaalt de groep die meedoet aan de vaste melkprijs. "Dit terwijl de melkveehouders in Nieuw-Zeeland juist zo succesvol zijn dankzij de volatiliteit."  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ewald Stamsnieder 21 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10842772/Aandelen-Fonterra-zwakke-plek-van-melkprijs]Aandelen Fonterra zwakke plek van melkprijs[/url]
Helemaal mee eens, laat ze de ledenraadsleden van Forfarmers ook even bijpraten nu ze toch in Nederland is!!! Mischien leren ze nog wat van, beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald!!
jannes 22 Januari 2014
stoppen met die beursgang!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

Fonterra vecht zich in op Britse zuivelmarkt

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden