Inzetten op alternatieven

Grondstoffenimport vormt risico voor agrarische EU

21 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De EU is sterk afhankelijk van de import van grondstoffen voor de landbouw. Hierdoor vormen veranderingen in het internationale politieke speelveld een bedreiging voor de beschikbaarheid van grondstoffen. Door in te zetten op een circulaire economie kan de afhankelijkheid van import worden verlaagd.

Hoewel de EU meer dan voldoende voedsel produceert voor de eigen bevolking, is de productie sterk afhankelijk van de import van niet-vervangbare minerale grondstoffen zoals fosfaat, kalium, zink, seleen, molybdeen en borium. Bepaalde regio’s bevatten grote, natuurlijke reserves aan deze mineralen. Canada en Rusland bevatten bijvoorbeeld 81 procent van de wereldwijde kaliumvoorraad. Marokko bezit 71 procent van de wereldwijde voorraad aan fosfaat.

Door geopolitieke veranderingen loopt de import van de EU gevaar. Volgens het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving spelen er verschillende risico"s. Door een gewapend conflict kan de export stagneren. Dit is het geval in Syrië en niet uitgesloten in landen met grote reserves. Exporterende landen die tevens grote gebruikers zijn kunnen voorrang geven aan de binnenlandse landbouw en industrie. Daarnaast kan de export van grondstoffen worden gebruikt als drukmiddel naar importeren landen. China heeft dit de afgelopen jaren meerde keren gedaan.

Het platform vindt het kortzichtig dat in de hervorming van het Europese landbouwbeleid geen aandacht is besteed aan het toekomstige grondstoffentekort. Daarnaast besteedt het Europese grondstoffen beleid nauwelijks aandacht aan grondstoffen voor landbouw en voedsel, met uitzondering van fosfaat.

Volgens het platform is het van strategisch belang niet alleen te vertrouwen op de import, maar actief te streven naar minder afhankelijkheid van de import. Dit kan worden bereikt door grondstoffen efficiënter te gebruiken, te recyclen en stoffen te vervangen door minder schaarse grondstoffen. Dit is echter alleen mogelijk in de industrie, voor de landbouw zijn grondstoffen onvervangbaar.

Om de risico’s te verkleinen is een EU-brede aanpak nodig. Extern moet de EU gaan onderhandelen en samenwerkingsverbanden sluiten met exporterende landen. Op de interne markt moeten de gezichten dezelfde kant op komen te staan. Dit is nu vaak niet het geval, want landen hebben volgens het platform last van grondstoffennationalisme. Duitsland is hier een voorbeeld van. Door de eigen industriebelangen voorop te stellen is in 2012 het Zeeuwse bedrijf Thremphos, een bedrijf dat voorop liep bij de recycling van fosfaat, failliet gegaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden