Geen wapen tegen volatiliteit

Melkveehouders moeten niet kijken naar kosten

22 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Als geen ander kennen de melkveehouders in Nieuw-Zeeland de grillen van de wereldmarkt. Nu hebben ze dan wel een melkprijs van 44 cent, maar dit kan van de een op andere dag weer anders zijn. Als geheim wapen noemt Leonie Guiney, samen met haar man eigenaar van diverse Nieuw-Zeelandse bedrijven, niet kijken naar kosten, maar het zoeken naar een goed systeem.  

Leonie Guiney mag zichzelf en haar man pas tien jaar melkveehouder noemen. Toen ze begonnen hadden ze niets, maar anno 2014 bezitten zij en haar man drieduizend koeien verspreid over een handvol bedrijven. Voordat ze met haar man ging boeren werkt Guiney als adviseur op melkveebedrijven in Ierland. Terwijl zij zich met de cijfers bezighoudt zoekt haar man continu naar nieuwe kansen.

Maandag gaf zij in Heerenveen, tijdens een bijeenkomst van Niscoö, aan dat de Nieuw-Zeelandse melkveehouders hun succes mede te danken hebben aan de prijsschommelingen. Het zorgt ervoor dat de melkveehouders meer discipline bezitten, maar ook geeft het jongeren de kans om in te stappen. "Doordat de prijzen van koeien onder invloed van de melkprijs flink fluctueren krijgen mensen van buiten de sector de kans om in te stappen." Zo begonnen zij en haar man tien jaar geleden ook via het zogenaamde sharemilking systeem. 

Sharemilking houdt in dat je met je eigen veestapel gebruik mag maken van grond en gebouwen van een andere melkveehouder. Die heeft vaak al een groot deel van zijn leningen afgelost en is al wat op leeftijd. "Hij heeft het kapitaal, wij de koeien. Je kunt op je vingers natellen wie er het beste voor staat." Toch lukte het haar en haar man net zoals zoveel anderen om zo in het bezit te komen van melkveebedrijven. 

Guiney stelt dat ze ondanks de grillen van de wereldmarkt niet focussen op de kosten. "Dat zeg ik ook tegen Ierse melkveehouders. Beter is het om je te richten op een goed systeem wat niet kwetsbaar is." Rendement staat hierbij voorop. Zij zegt daarbij over de Ieren dat ze door meer te focussen op jaarrond melken en het opstallen van koeien hun positie aan het ondergraven zijn. Iets wat door de hoge melkprijs ook actueel wordt in Nieuw-Zeeland. "Melkveehouders willen de laatste dollar binnenhalen en grijpen daarvoor naar voer en machines." Nadeel daarvan is dat ze daardoor meer vreemd vermogen nodig hebben en kwetsbaar worden voor prijsschommelingen.

De kracht van de kiwi"s was juist dat ze werken met een systeem waarmee ze bestand zijn tegen de diepe dalen die de melkprijs kan kennen. "Nu krijgen we 44 cent per liter, maar dat kan zo weer anders zijn. Wij zijn verantwoordelijk voor het bedrijf en voor de mensen en willen ook bij een melkprijs van 17 cent blijven functioneren."     

De filosofie van Guiney is dat al het gras opgegeten moet worden en er geleverd moet worden wat het gras oplevert. Vooruitlopend op mogelijke wetgeving investeerde de familie al wel in mestbassins. Wanneer de koeien droog staan in de winter gaan ze naar een nabijgelegen akkerbouwer om daar te overwinteren. In de lente keren ze weer terug en wordt getracht ervoor te zorgen dat wanneer het gras een goede lengte heeft alle koeien gekalverd hebben. Een laag kostensysteem wat een rendement van zeker 10 procent moet opleveren, om aan de hoge eisen van Guiney te voldoen.  

"Kan dit systeem ook werken in Nederland?" Een vraag die Guiney niet direct kan beantwoorden. "Als het land voldoende gras oplevert om 3,5 koe per hectare te weiden dan is het mogelijk."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
poldes 22 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10842792/Melkveehouders-moeten-niet-kijken-naar-kosten]Melkveehouders moeten niet kijken naar kosten[/url]
in Nederland krijgen wij 1,3liter melk voor 1Kg Droge Stof ,met de verhouding 2/3 uit ruwvoer en 1/3 uit krachtvoer.
1 Ha gras levert 9500 Kg Ds/jaar.
eigen gewonnen/begraasd gras is enkelvoudig.(3/3=1)
totaal opbrengend Kg boerderijmelk per Ha is 9500x1 = 9500 a 10000 liter x € 0,395 =ongeveer € 4000,-- per jaar.
een bedrijf van 60 Ha x 4000 = € 240 000,-- in 2013
60 Ha x 3650 = € 219 000,-- in 2012
hier moeten exploitatie en eigendom/pacht kosten nog af.

In Nieuw Zeeland kun je met € 0,365 en € 0,40 meer betalen als wij.
deze mevrouw vertelt ons dat de wereldmarktprijs voor boerderijmelk in Nieuw Zeeland € 0,04 hoger ligt als wij in 2013 uitbetaald hebben gekregen.
CONCLUSIE: de europese zuivelverwerwerkers innen de aziatiesche winsten; maar geven die niet door aan de leveranciers.
zij hanteren een gangbare west europese boerenmelkprijs.
Die ruim 10% onder de wereldmarktprijs van boerderij melk ligt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden