Risico op lange termijn

Grondstoffentekort krijgt te weinig aandacht

22 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De wereldwijde voorraad aan grondstoffen is eindig en dit kan gevolgen hebben voor de voedselproductie in de EU. Hoewel de risico’s al door de Club van Rome in 1968 werden beschreven, krijgt het probleem nu pas de aandacht van de politiek. Wouter van der Weijden, voorzitter van het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving zegt dat de kwestie is ondergesneeuwd en dat mensen pas beginnen met nadenken als het pijn doet.

De reden dat minder aandacht aan de eindigheid van voorraden van macronutriënten zoals fosfaat en kalium en micronutriënten zoals zink, seleen, molybdeen en borium wordt besteedt dan het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving wil, is dat de EU de voedselvoorziening op peil heeft. Dit wordt als vanzelfsprekend beschouwd. ‘Het beeld dat de EU zelfvoorzienend is op het gebied van voedsel klopt op de korte en de middellange termijn, maar niet op de lange termijn´, zei Van der Weijden tijdens de presentatie van het rapport Geopolitiek rond grondstoffen voor landbouw en voedsel. ´De EU is arm aan grondstoffen die bepalend zijn voor de voedselproductie. Veel grondstoffen die worden geïmporteerd kunnen op termijn schaars worden en bovendien heeft de import gevolgen voor de positie van de EU in het politieke speelveld.’

Hoewel de politieke aandacht voor het probleem groeit, is de sterke afhankelijkheid van grondstoffen waarmee de EU kampt niet meegenomen in de onderhandelingen over het nieuwe landbouwbeleid. Het platform noemt dit stuitend, maar vind niet dat het rapport als mosterd na de maaltijd komt. ´Pas met de voedselcrisis in 2007 en 2008 en de daaropvolgende financiële crisis zijn veel partijen wakker geworden. De landbouw is herontdekt, maar pas als het pijn doet beginnen mensen met nadenken. Wij zijn verder geen lobbyclub, maar hebben slechts ideeën aangeleverd aan het Europees Parlement. Tot onze teleurstelling is daar niets mee gedaan", zegt Van der Weijden.

Hans Hoogeveen, directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken, zegt dat in het vernieuwde GLB wel is nagedacht over de beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen. ´Er is wel degelijk gekeken naar de grondstoffenproblematiek. De landbouw weet wat als geen ander hoe groot het belang van fosfaat is. Het GLB heeft verschillende mogelijkheden gecreëerd. Een hiervan is de efficiëntie van bemesting, waar Nederland een sterk pleidooi voor heeft gehouden. Hier is techniek ontwikkeld en beschikbaar die recycling van grondstoffen mogelijk maakt. Dit kan worden geëxporteerd naar andere landen. Een tweede punt is dat is erkend dat de afhankelijkheid van eiwitrijke voergewassen te groot is. Ook soja is een grondstof. Er moet worden gekeken naar eiwitrijke gewassen die soja kunnen vervangen.´

Volgens Hoogeveen bieden de eerste en de tweede peiler van het GLB mogelijkheden voor lidstaten en boeren om de afhankelijkheid van grondstoffen te verlagen. Volgens het platform moet de EU echter vooral eendrachtig optreden om de afhankelijkheid van de grondstoffenimport te verlagen.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden