Jersey Royal mist zijn kans

Regen teistert nieuwe Britse aardappelen

12 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Hevige regenval zorgt ervoor dat aardappeltelers op het Britse eiland Jersey niet hun fameuze Jersey Royal kunnen poten. Deze prestigieuze aardappel wordt normaal tussen januari en maart gepoot, voor de zeer vroege markt. De export ervan is goed voor 30 miljoen pond.

Om een goede prijs te behalen moeten de Jersey Royals zo vroeg mogelijk de grond in. Telers kunnen ze dan aanbieden voordat in andere streken vroege aardappelen worden gerooid. Daarom planten de telers ze tussen begin januari en eind maart. Dit jaar is dat echter niet het geval, schrijft de BBC.

‘De slechte weersomstandigheden zullen hun invloed hebben op de winst van telers later in het jaar’, verwacht William Church van teelt- en verwerkingsbedrijf Jersey Royal Company. ‘We hebben een paar zeer natte weken achter de rug waarin niet gepoot kon worden. De piek in export bevindt zich aan het begin van mei. Dit jaar zullen we flink minder volume beschikbaar hebben.’ Church heeft momenteel een paar honderd man personeel die werkeloos zijn, omdat het poten niet verder kan gaan. Het planten van de niche aardappel gebeurt namelijk handmatig. Het lukte Church wel om in januari een paar percelen te planten.

‘Het grote voordeel van Jersey is dat we vroeger kunnen planten dan waar ook in het Verenigd Koninkrijk. Hoe later je in het seizoen komt, des te meer concurrentie je ondervindt in de supermarkt met het product. In het VK kunnen vroege aardappelen namelijk goedkoper en in grotere volumes worden geproduceerd.’ In 2011 exporteerde het eiland 30.890 ton aan Jersey Royal aardappelen, met een waarde van 30,8 miljoen pond.  Een jaar later zakte dat volume flink, tot 28.600 ton, met een waarde van 28,6 miljoen pond. Afgelopen jaar hadden telers ook te kampen met slecht weer. Toen waren het vooral de kou en sneeuw die voor een vertraagde groei zorgde.

Ook in het Engelse graafschap Cornwall zijn half december de eerste aardappelen gepoot. Door de vele regen in januari konden telers ook daar het land niet meer op, schrijft Potato Council. De verwachting is dat het tot minimaal half februari zal duren voor er weer aardappelen de grond in gaan.

Jersey potatoes.jpg
Het poten van Jersey Royal aardappelen bij teler en verwerker Jersey Royal Company. Het poten gebeurt nog steeds handmatig en vindt plaats van januari tot en met eind maart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
ron 12 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10844237/Regen-teistert-nieuwe-Britse-aardappelen]Regen teistert nieuwe Britse aardappelen[/url]
Met die waarde van zo'n 1000 pond per kilo mag je wel een flink hek om je veld heen zetten.
Rekenfoutje 12 Februari 2014
Klopt, rest van het jaar zijn ze druk met kippen die gouden eieren leggen.

Fout nu hersteld. Lost in translation zeg maar.
Dramos 12 Februari 2014
Toch weer wat positiefs in deze slechte markt!
Jack 12 Februari 2014
http://www.aardappelinfo.nl/nieuwsberichten?mode=view&itemID=2020
koos 12 Februari 2014
volgens mij is het een euro per kilo
Foutje bedankt 12 Februari 2014
Als het de eerste fout zou zijn hahahhahaah
Fouten maken is menselijk 12 Februari 2014
Ook wel eens iets gelezen over een magnetron sensor. Lost in translation zeker
Joepi 12 Februari 2014
Door de nattigheid zullen de vroege aardappelen in Engeland er toch wel later komen, dit kan nu wel voorzichtig geconcludeerd worden. Of meer import van vroege van het vaste land of er word nog een beroep gedaan op de oude oogst. Het voorjaar speelt meer een rol dan andere jaren!
Dramos 12 Februari 2014
Joepi schreef:
Door de nattigheid zullen de vroege aardappelen in Engeland er toch wel later komen, dit kan nu wel voorzichtig geconcludeerd worden. Of meer import van vroege van het vaste land of er word nog een beroep gedaan op de oude oogst. Het voorjaar speelt meer een rol dan andere jaren!

Er is al weer vraag vanuit Engeland naar goede kwaliteit, agria, markies enz. Toch weer een goed teken!.
dromas 13 Februari 2014
ja, om die ramos troep zullen ze zeker niet vragen. die bagger
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden