Column Kees Maas

Het rake handelsadvies van de schoenenpoetser

11 April 2014 - Kees Maas - 2 reacties

De landbouwsector is de afgelopen jaren nog nooit zo hot geweest. De vraag naar voedsel in de wereld neemt toe en de opbrengsten schommelen steeds meer door weersextremiteiten. Dat maakt dat eindelijk de agrarische ondernemers eindelijk weer eens wat geld verdienen. Zuivelcoöperaties betalen recordprijzen uit, graanprijzen zijn in jaren niet zo hoog geweest en ook de aardappelmarkt leek na een duur jaar wederom hoge prijzen te gaan betalen. Kortom, euforie.

Het resultaat hiervan: fors stijgende grondprijzen, fikse investeringen in gebouwen, melkveestallen en natuurlijk in oud ijzer. We zijn klaar voor de toekomst, heet het dan. Kijkend naar dit mechanisme, kwam er een verhaal bij mij op van de beroemde econoom en belegger J.P. Morgan (1837–1913). Beroemd om zijn feilloze gevoel voor markten en zijn durf om te investeren, bijvoorbeeld in het eerste miljardenbedrijf van de wereld US Steel. J.P. Morgan wist wanneer hij zijn belangen moest aanhouden, wanneer hij er vanaf moest, wanneer hij er van af moest blijven en wanneer hij weer moest instappen.
 
Op de vraag van een journalist waarom hij toch altijd op het juiste moment de juiste beslissing nam, was zijn antwoord: ‘ik heb de beste adviseur van de wereld’. De nieuwsgierig geworden journalist wilde natuurlijk weten wie dat was. Na een korte wandeling kwamen de verslaggever en de superbelegger aan bij de schoenenpoetser. J.P. Morgan vertelde dat als zijn schoenenpoetser ook geïnteresseerd raakte in bepaalde aandelen, hij deze stukken altijd onmiddellijk verkocht. Met andere woorden: als ook het publiek positief wordt over een sector, markt of aandeel, dan ben je dicht bij de top van de markt.

Dit fascinerende verhaal schoot laatst weer door het hoofd op een bijeenkomst. Daar kreeg ik de vraag van een man of hij zijn geld moet investeren in landbouwgrond of in een beleggingsfonds dat actief is op de granenmarkt. Deze man had geen enkele connectie met de landbouw: hij was huisarts van beroep. Blijkbaar denk nu iedereen dat er geld valt te verdienen in de landbouw.

De waarheid is dat we op een dun koord balanceren. De winstmarge in de melkveehouderij is zeer dun: een kleine daling van het melkgeld zet een enorme druk op het bedrijf. In de akkerbouw zijn we in slaap gesust door een goed aardappeljaar. Als de markt echter geen enkele steun heeft van de export, zoals in deze periode, komt naar voren dat de markt eerder rot is dan stevig. Het verschil tussen te veel en te weinig is erg klein. Een middenweg in de prijs blijkt er niet te zijn.
 
Zoals J.P. Morgan met zijn ‘adviseur’ al aangaf:  als een ieder positief gestemd is, zorg dan dat u wat voorzichtiger handelt.

Kees Maas
Directeur DCA Groep

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
lezer 11 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/kees-maas/item/10848330/Het-rake-handelsadvies-van-de-schoenenpoetser]Het rake handelsadvies van de schoenenpoetser[/url]
"If others get scared, get gready. If others get gready, get scared."

Warren Buffet zegt het veel duidelijker, en die is een ietsiepietsie rijker dan John Pierpont Morgan. JPM zou nu de lijst van rijkste mensen ter wereld niet eens halen. Bij zijn dood liet hij een kapitaal van, tegen huidige waarde, $1,4 miljard na.

Buffet was een maand geleden volgens Bloomberg goed voor $63,4 miljard. Daarmee is hij de een na rijkste man ter wereld terwijl hij al de helft van zijn vermogen weggegeven heeft aan de Bill & Melinda Gates foundation. Inderdaad, de goededoelenstichting van zijn maatje, de nummer een op die lijst....
Groko 11 April 2014
Ga morgen mijn schoenen laten poetsen bij de buurman
Schoenenpoetser 13 April 2014
Naar aanleiding van de uitspraak: "In de akkerbouw zijn we in slaap gesust door een goed aardappeljaar", concludeer ik dat jij kennelijk ook een schoenenpoetser bent.

Leermoment: Als je van je geld af wilt, steun dan "goede doelen"!
Het beste doel ben jezelf!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden