Mestoverschot bepaalt groei

2013 peiljaar voor mestproductie koeien

1 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De bottomline voor de groei in de melkveehouderij wordt de mestproductie van 2013. Zo blijkt uit het wetsvoorstel Verantwoorde groei van de melkveehouderij. Willen bedrijven groeien dan geldt dat het mestoverschot niet mag toenemen. 

Niet de melkproductie maar de mestproductie, uitgedrukt in fosfaat, gaat de toekomst van melkveebedrijven in Nederland bepalen. Zo maakt staatssecretaris Sharon Dijksma bekend op de website van het ministerie van Economische Zaken. Op die manier wil Dijksma ervoor zorgen dat die groei in lijn is met de duurzaamheidsdoelen in de sector.

Bij het opstellen van de regels is onder meer meegenomen dat de zuivelsector grondgebondenheid ziet als een vereiste voor een duurzame en maatschappelijk geaccepteerde melkveehouderij. Onder de duurzaamheidsdoelen worden milieu, weidegang (handhaving van het huidige niveau), diergezondheid en dierwelzijn verstaan.

Om dat te bereiken wordt de mestproductie en het mestoverschot van 2013, van zowel melkkoeien als jongvee, als uitgangspunt genomen. Groei mag niet leiden tot uitbreiding van het mestoverschot. Om te voorkomen dat het overschot toeneemt kan grond worden aangekocht, maar kan er ook mestverwerking geregeld worden. Een combinatie is eveneens toegestaan. Uiteindelijk mag het mestoverschot in Nederland niet toenemen.

Wordt er niet aan de regels voldaan dan geldt er een boete van 11 euro per kilogram fosfaat.  

De nieuwe regels moeten voorkomen dat melkveehouders na afschaffing van het melkquotum ongecontroleerd kunnen groeien. Uitbreiding van de melkveehouderij vergroot het Nederlandse mestoverschot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
John 1 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10853178/2013-peiljaar-voor-mestproductie-koeien]2013 peiljaar voor mestproductie koeien[/url]
en nu dezelfde regel voor de kippen en varkens en de dierrechten de prullenbak in. grond en verwerking bepaald de plaatsingsruimte en niet de dierrechten. had dit 20 jaar geleden maar gedaan dan kenden we nu geen mestprobleem meer..
John 1 Juli 2014
oh ja en elke akkerbouwer mag ook een boete betalen voor het te weinig aangevoerde dierlijke mest, a 11 euro per kg niet dierlijke fosfaat van de gebruiksruimte ;) anders loopt deze markt ook weer scheef.
kalf 4 Juli 2014
John akkerbouwers leveren al een flinke bijdrage,ze betalen voor de mest en leveren mais en tarwe voor een vriendenprijsje en nog klagen. Gewoon het aantal ha keer het aantal dieren simpel en geen rekenmachine nodig
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden