Vleesconcern los zand

Herkemij rekent af met oud bestuurders Vion

10 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel hij eerst aangaf dat het niet zijn intentie was, maakt Vion-topman Michel Herkemij donderdag op een persbijeenkomst in Abcoude in een half uur gehakt van het beleid van zijn voorgangers bij het vleesconcern Daan van Doorn en Uwe Tillmann. Om het kort samen te vatten hing het vleesconcern in met name Nederland en Duitsland als los zand aan elkaar, was de blik te veel gericht op overnames van andere bedrijven, heerste binnen het bedrijf een sfeer van intimidatie en was Vion arrogant tegen de leveranciers-varkenshouders.

Herkemij wond er dus geen doekjes om om direct in een keer een einde te maken aan de oude bedrijfscultuur: Vion heeft in Nederland en Duitsland 42 productielocaties, maar met elkaar samenwerken was er niet bij. "De vorige bestuurders hebben veel overgenomen, maar besteedde geen aandacht aan de integratie van en de samenwerking tussen deze bedrijven." Hierdoor was het behalen van het optimale rendement, oftewel de zogeheten vierkwartsverwaarding, ver weg. "Veel aandacht ging naar Ingredients (het bedrijfsondeel dat inmiddels is verkocht, red), want daar lagen de hoogste marges."

Hierdoor werd er niet geïnvesteerd in de slachterijen en andere productielocaties, terwijl het lokale management volgens Herkemij best vooruit wilde. "Soms lagen goede plannen van drie tot vier jaar oud in de lade." Daarbij had Vion acht verschillende bedrijfssystemen, waardoor het volgens de topman geheel niet duidelijk was hoe het zat met de winstgevendheid van de locaties. "We hebben dat helemaal opnieuw moeten opzetten aan de hand van bankafschriften om inzicht te krijgen in de winst- en verliescijfers. Dat is monnikenwerk geweest."

Ook was er een cultuur van productiedenken en werd niet gekeken naar marges. Dat merkte Herkemij in Italië waar hij op bedrijfsbezoek was. Daar kon de lokale manager niet eens noemen welke marges deze behaalde. Door het individuele management van de locaties, lopen de bezettingsgraden van de productielocaties enorm uiteen van bijvoorbeeld 80 procent in Boxtel en slechts 50 procent op een Duitse locatie.

Tevens was er intern een sfeer van intimidatie en weinig vertrouwen in de directie, zo heeft Herkemij gemerkt. Zo maakte geen enkele medewerker gebruik van de zogeheten klokkenluidersregeling, die misstanden in het bedrijf moet signaleren omdat de leiding werd gewantrouwd. Uit het oogpunt van voedselveiligheid funest, oordeelt Herkemij. Vion heeft daardoor de regeling inmiddels aangepast.

Door alle interne perikelen heeft de slagkracht van Vion in de markt schade opgelopen, erkent Herkemij, waardoor het vleesconcern marktaandeel in de retail heeft verloren. "Zeker na het debacle van de overname van Grampian in Engeland, was de blik erg naar binnen gericht", vertelde Herkemij.

In de nieuwe opzet maakt Vion onder meer een einde aan de volgens Herkemij apathische scheiding tussen Nederland en Duitsland en wordt alles per marktsegment bekeken: Pork, Beef en Foodservice. Daarbij komt er, gelijk aan bijvoorbeeld FrieslandCampina, een centrale afdeling valorisatie dat zich puur richt op het afstemmen van de marktvraag en het realiseren van de hoogste marge. Hiervoor is onder meer Frans Stortelder, de oud topman van Vion-voorganger Dumeco, als adviseur aangetrokken. Hierdoor worden alle locaties en de verkoop met elkaar verbonden. "We moeten marktaandeel terugwinnen. Daar gaan we werk van maken."

Een sanering- en investeringsprogramma, waarbij onder meer in Duitsland vijf tot tien locaties worden gesloten, moet de winstgevendheid en de marges verbeteren. Vion mikt hierdoor eind volgend jaar netto quitte te spelen. "We hebben het dieptepunt bereikt", aldus Jacques Straathof, de financiële topman van Vion. "Dan kan het dus maar één kant op gaan en dat is omhoog."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden