Bronzen Sikkel innovaties

Sectieafsluiting op zodebemester rukt op

13 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Maar liefst drie fabrikanten hebben het systeem voor sectieafsluiting op de zodebemester ingediend als nominatie voor de Bronzen Sikkel prijs. Deze innovatieprijs wordt uitgereikt tijdens de AgroTechniek Holland beurs in Biddinghuizen, door een vakjury van agrarische journalisten. Fabrikanten Schuitemaker, Vredo en S. Tjalma introduceren allemaal een soortgelijk systeem.

Mechanisatiebedrijf S. Tjalma uit het Groningse Oldekerk is importeur van de Deense Agrometer bemesters. Het GPS-gestuurde model van Tjalma hangt achter een Jako mesttank en heeft secties van 37,5 centimeter. Een doorstroommeter zorgt ervoor dat de dosering gelijk blijft, ook wanneer meerdere secties worden dichtgezet. Deze monitort de rijsnelheid, werkbreedte en afgifte om de juiste hoeveelheid te berekenen. Bijzonder is dat Tjalma een functie ontwikkelde waarbij de helft van alle kouters automatisch is op te klappen. Zo werkt de machine op een breedte van 75 centimeter en kan hij worden gebruikt voor een rijenbemesting in maïs of aardappelen. De aansturing bouwde Tjalma zelf en kan met alle GPS-leveranciers worden gekoppeld. De sectiebesturing betrekt het bedrijf van Ag Leader.

Schuitemaker uit Rijssen experimenteert al langer met sectieafsluiting op de zodebemester. Zij nemen hun Exacta 870 RTK bemester mee naar Biddinghuizen. Deze is tevens genomineerd voor een Bronzen Sikkel. De 8,7 meter brede machine heeft 24 secties, van ieder 36 centimeter, die door een RTK-signaal worden aangestuurd. De rubberen afsluiters worden bediend met perslucht. Schuitemaker benadrukt dat de machine ook manueel kan worden gebruikt wanneer geen GPS-signaal verkrijgbaar is. De Exacta RTK is leverbaar in werkbreedtes van 8, 8,70, 9,40 en 12,30 meter.

Het systeem dat Vredo uit Dodewaard aanbiedt wijkt op een paar punten af van de concurrentie. De secties worden mechanisch afgesloten. Uniek is dat Vredo de schijven optilt zodat de graszode niet meer wordt doorsneden. De secties bij Vredo hebben een breedte van 80 centimeter. Een driedelige bemester heeft 5 secties en de vijfdelige 12 m brede bemester heeft 9 secties. Bij die laatste zijn de secties dus ruim 1,30 meter. Het systeem van Vredo vergt geen extra onderdelen en is daarom ook op bestaande modellen op te bouwen. Wie met een zelfrijdende bemester van Vredo werkt kan de machine affabriek met een RTK-systeem van Trimble laten uitrusten. De Field-IQ sectieafsluiting van Trimble wordt dan gebruikt voor de bemester. Kies je voor een ander merk zelfrijder of een getrokken tank dan dien je als klant zelf een GPS-systeem uit te zoeken. Dit systeem, op de trekker, gaat vervolgens de bemester aansturen.

Tjalma sectieafsluiting.jpg
Mechanisatiebedrijf S. Tjalma ontwikkelde zelf de aansturing voor hun GPS-sectieafsluiting. Voor de bedieningscomputer is alleen een GPS-signaal vereist.
Vredo_sectie_afsluiting_resize-560x373.jpg
Vredo biedt als enige fabrikant de mogelijkheid om de schijven op te tillen. Dat voorkomt schade aan de graszode en slijtage aan de machine. Voor de sectieafsluiting hoeven geen extra onderdelen aan de machine gebouwd te worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden