Rusland-effect merkbaar

DOC verlaagt melkprijs met 3,50 euro

23 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de handelsboycot van Rusland in augustus nog niet leidde tot een forse verlaging van de melkprijs van DOC Kaas, schiet de voorschotprijs die de kaasmaker over september uitkeert, wel fors omlaag.

Over september verlaagt DOC Kaas de melkprijs met 3,50 euro ten opzichte van augustus, toen de kaasmaker 36,33 euro per 100 kilo uitkeerde. De eiwitprijs daalt met 0,61 euro naar 6,33 euro per kilo en de vetprijs komt over september op 3,16 euro per kilo. Dit is een verlaging van 0,30 euro ten opzichte van augustus.

De reden voor de forse verlaging van de voorschotprijs is de Russische handelsboycot. DOC Kaas sprak in augustus al de verwachting uit dat dit een verdere prijsdruk ging geven, omdat een belangrijke vraagmarkt voor met name kaas is weggevallen. Vanwege de onzekerheid over de exacte effecten van de importban, bleef de voorschotprijs over augustus nog onveranderd.

De kaasmaker geeft aan de afgelopen weken de eerste significante effecten van het wegvallen van de Russische kaasmarkt te hebben gemerkt. Daarnaast stagneert de groei van de vraag naar zuivel in het Azie en Afrika. In combinatie met een wereldwijd hoge melkaanvoer, waardoor er vanuit de segmenten poeder en boter geen prijssteun te verwachten valt, zorgt dit voor meer druk op de prijzen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden