Vergadering vanmiddag

Dreigende taal ECB voor zwakkere euro

2 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdagmiddag over de rente in de eurozone. Na de vergadering vindt u hier uiteraard onze reguliere rentebericht over het besluit. Maar wat is er eigenlijk te verwachten van de vergadering? Sinds de vergadering van de ECB begin september is de inflatie in de eurozone verder gedaald, naar 0,3 procent. Aangezien de ECB deflatie wil voorkomen, is dit een zeer ongewenste ontwikkeling in de ogen van het ECB-bestuur.

Een aantal macro-economische indicatoren laten zien dat de economische groei in Duitsland, de grootste economie van de muntunie en tot voor kort de locomotief die het ontspoorde eurozonetrein terug op de rails moest zetten, verzwakt. Zo is bijvoorbeeld de belangrijke IFO-index, die het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie weergeeft, in september voor de vijfde maand op rij gedaald en de daling was zelfs groter dan men had verwacht. Economische activiteit in de voor de eurozone belangrijke exportmarkten, zoals in Azië, koelt ook af.

Dit is ook al iets wat de ECB niet bepaald goed zal doen. Wat de ECB wél met instemming ziet, is de daling van de euro van de afgelopen weken. Dat kan op termijn de economische groei én inflatie opvoeren.

De ECB heeft de afgelopen maanden verschillende maatregelen genomen de economie te stimuleren en deflatie te voorkomen. Het enige wat uitgebleven is tot nu toe is het op grote schaal staatsobligaties opkopen, het zogeheten QE-beleid zoals de Amerikaanse Fed dat jaren voerde. Het is niet te verwachten dat de ECB vandaag over zal gaan tot QE. In de eerste plaats omdat de bank toch zal willen kijken wat de effecten zijn van de maatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen.

QE is ook zo een beetje het laatste wapen dat de ECB heeft. Dat nu inzetten is nog niet nodig en het kan overkomen als een wanhoopspoging. Beleggers zouden ook weten dat de ECB door zijn middelen heen is, wat tot ongewenste reacties op de financiële markten kan leiden. Tot slot is er een kleine maar belangrijke groep in het bestuur, met Duitsland voorop, die zeker op dit moment mordicus tegen QE is. Als de meerderheid zijn zin toch zou doordrukken, zou dat het imago van de ECB potentieel onherstelbare schade toebrengen. Daar zit de ECB niet op te wachten.

Een aankondiging van QE zit er dus vandaag niet in. Wél is te verwachten dat de ECB erop zal hinten dat ze QE zal lanceren mocht dat nodig zijn. Dit in de hoop dat door die dreiging alleen dat niet nodig zal zijn, bijvoorbeeld doordat dankzij die dreiging de euro verder verzwakt en de rentes verder dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ECBInflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden