Nederland fraudeverdachte

Rusland zinspeelt op boycot voor re-export

14 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Handelsbedrijven die dachten slim te zijn en de Russische boycot op landbouwproducten omzeilen door hun goederen via een niet EU-land naar Rusland te krijgen, komen in de knel. Rusland overweegt een boycot op deze zogenaamde re-export. Dit treft hoofdzakelijk landen als Oekraïne, de Baltische Staten en Nederland.

De inspecties in Rusland zijn verscherpt nadat verscheidene groente- en fruitladingen niet aan de importeisen voldeden. Zo ontbreken er fytosanitaire certificaten en zijn er twijfels over re-export certificaten voor producten uit Oekraïne, Estland, Letland en Litouwen. Oftewel er komen partijen via andere landen Rusland binnen. Ook zijn er bijvoorbeeld stoffen die in Poolse bewaringen worden toegepast aangetroffen op appels uit Oekraïne. Rusland beschuldigt Nederland en Wit-Rusland van fraude met re-export.

Afgelopen weekend werd bekend dat Nederlandse exporteurs producten in blanco dozen naar Turkije exporteren, waar er een label 'Made in Turkey' wordt opgeplakt. Ook Poolse bedrijven zouden zich schuldig maken aan deze illegale vorm van export.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden