Blog: Edin Mujagic

Vrijhandelsverdrag NAFTA opengebroken

16 Augustus 2017 - Edin Mujagic

Al tijdens de verkiezingscampagne werd duidelijk dat Donald Trump geen fan was van de NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen Mexico, Canada en de Verenigde Staten. Hij noemde het zelfs 'het ergste vrijhandelsakkoord ooit', omdat het nadelig zou zijn voor de VS en miljoenen banen zou kosten.

Trump gaf in de verkiezingscampagne aan dat wanneer hij de Amerikaanse president zou worden, dan zou hij ook dat verdrag willen heronderhandelen. En als Mexico en Canada de heronderhandelingen zouden weigeren, dan dreigde Trump zelfs om het verdrag eenzijdig op te zeggen.

Opzeggen van NAFTA?
Iets meer dan een half jaar na zijn inauguratie als de nieuwe Amerikaanse president, beginnen vandaag, woensdag 16 augustus, gesprekken tussen de 3 landen om de NAFTA te herstructureren. Daarbij is er wel iets opmerkelijks aan de hand.

Laat landbouw uit de nieuwe gesprekken

De inwoners van de belangrijke landbouwstaten in de Verenigde Staten hebben bij de presidentsverkiezingen in november 2016 overweldigend voor Donald Trump gestemd. Nu hij echter opnieuw over het NAFTA-verdrag gaat onderhandelen, roepen ze de man op wie ze gestemd hebben (in de wetenschap dat hij het NAFTA zelfs wilde opzeggen) op om de landbouwsector uit die nieuwe gesprekken te laten.

Canada en Mexico onmisbaar
Het besef lijkt doorgedrongen te zijn dat het 23-jaar oude handelsverdrag de Amerikaanse landbouwsector geen windeieren heeft gelegd. Dankzij de NAFTA hebben de Amerikaanse boeren vrije toegang tot de Mexicaanse en de Canadese markt, waar een goede boterham te verdienen valt.

De jaarlijkse uitvoer van landbouwproducten naar Mexico bedroeg in het eerste jaar van de NAFTA namelijk $4 miljard. Dat is Inmiddels gegroeid naar $19 miljard. Samen met Canada neemt Mexico inmiddels meer dan een kwart van de totale Amerikaanse landbouwexport voor zijn rekening.

Talloze belangenverenigingen uit de landbouwstaten roepen Washington op die positie niet in gevaar te brengen. Daarnaast is onlangs gebleken dat ondernemers in de landbouw sneller geld moeten lenen om hun bedrijf drijvende te houden. Ook blijkt dat het gemiddelde inkomen in de sector, vergeleken met enkele jaren geleden, gehalveerd is door de lage prijzen. Zouden nu ook de Mexicaanse en de Canadese markt lastiger bereikbaar worden, dan zou dat zomaar tot een golf van faillissementen kunnen leiden.

Industrie krijgt zeker een betere deal

Eerste werkdag van Trump
De Amerikaanse boeren zijn met name bang dat de regering vooral oog zal hebben voor de noden van de industrie. Daarnaast zou de sector erop achteruitgaan in het nieuwe NAFTA-verdrag, zodat de industrie een betere deal krijgt. Zij vrezen bijvoorbeeld heffingen voor landbouwproducten aan de grens met Canada en Mexico.

Dat zo’n zwart scenario voor de landbouwsector zeker niet onmogelijk is, blijkt wel uit het feit dat president Donald Trump op zijn eerste dag in het Witte Huis de Verenigde Staten terugtrok uit de vrijhandelsgesprekken met Aziatische landen en landen in Latijns-Amerika, waaronder giganten als Japan en China, het zogeheten Trans-Pacific Partnership (TPP).

Onder meer de Amerikaanse boeren keken ernaar uit om hun spullen, onder de paraplu van het TPP, zonder heffingen of tegen lagere kosten te kunnen verkopen in Azië en een handvol andere groeiende landen. Die hoop boorde 'hun' president Trump dus op zijn eerste werkdag meedogenloos de grond in. 

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden