Blog: Erik Marcus

Wie wat bewaart, die heeft ook wat

30 December 2017 - Erik Marcus - 1 reactie

Gelukkig komt het niet zo vaak voor, maar toch kan het zomaar zijn dat u aan de beurt komt: een belastingcontrole. De inspecteur trekt er in ieder geval een paar dagen voor uit om eens grondig door uw boeken en overige administratie te grasduinen.

Voor u, als belastingplichtige, is het zonder meer vervelend als u hoort dat de belastinginspecteur op bezoek komt voor een controle. Niet per se omdat ze wat zullen vinden, maar omdat het een hoop tijd kost en de onzekerheid bij voorbaat vervelend is.

De keuze is aan u
Na de aankondiging wordt er een afspraak gemaakt voor de dag (of dagen) waarop de controle gaat plaatsvinden. Een controle vindt bij u op het bedrijf of op het kantoor van uw accountant plaats. De keuze is aan u, maar mijn advies is om u te laten bijstaan door uw accountant of adviseur. Zeker bij het eerste gesprek.

Voor u het weet, zit u op de praatstoel

De ambtenaren van de belastingdienst zijn namelijk zeer goed getraind in het voeren van een gesprek. Al snel hebt u het gevoel dat het best een geschikte man of vrouw is en dat het allemaal wel meevalt. En voor u het weet, zit u op uw praatstoel. Echter, het valt vaak helemaal niet mee. Alles wat u hebt gezegd, wordt genoteerd en als het even tegen zit, wordt dit tegen u gebruikt.

Niet rooskleurig
Natuurlijk moet u de gestelde vragen beantwoorden en informatie verstrekken, maar dit betekent niet dat u alles (te) rooskleurig moet vertellen. Zo had ik onlangs een dossier onderhanden waar de ondernemers bij de kennismaking met de ambtenaren gezellig koffie hadden gedronken. Tijdens het tweede kopje kwam uitgebreid aan de orde dat het hard werken was. Er moesten vele uren per week gewerkt worden en natuurlijk waren er weleens tegenvallers. Daar hadden ze echter een goede oplossing voor bedacht. 

Toen de belastingambtenaren nadien hun rapport presenteerden, kwam er een forse winstcorrectie uit. Immers zoveel uren werken x zoveel euro per uur moet tot een winst leiden die hoger is dan die is aangegeven. Er was volgens de ambtenaren sprake van verzwegen omzet. En als dat in het gecontroleerde jaar het geval is, dan zal dit ook wel het geval zijn geweest in de voorliggende jaren. Dus ook in die jaren werd de winst gecorrigeerd.

Voor een adviseur wordt het dan erg lastig om achteraf de winstcorrectie naar beneden te praten. Aan het woord van de ‘eerlijke en open’ ondernemer wordt dan meer waarde toegekend, dan aan het woord van de adviseur. Diens doelstelling is in de ogen van de belastingambtenaren immers uitsluitend om de winstcorrectie omlaag te brengen.

Opgeruimd staat netjes
Er was nog een probleem in dit dossier. De ondernemers hadden onder het motto 'opgeruimd staat netjes' van alles weggegooid. Alle offertes, de urenstaten, de aantekeningen, de informatie over aan de opdracht toe te rekenen inkopen, waren er niet meer. Dus ook niet met betrekking tot het extra materiaal dat was gebruikt om werkzaamheden te verrichten. Er waren alleen nog maar de verzonden rekeningen. Bewijzen dat er geen zwarte omzet is, wordt dan lastig (om niet te zeggen onmogelijk).

Zorg dat je alle gegevens bewaard

Uiteindelijk kon ik in dit dossier toch tot een compromis komen met de belastinginspecteur. Er bleef daardoor nog steeds extra belasting verschuldigd, maar wel minder dan uit de originele correctie naar voren kwam.  

Laat u bijstaan
Al met al een dure les voor deze ondernemers. Zorg dat u dit niet overkomt. Laat u altijd bijstaan door een adviseur wanneer er een controle is aangekondigd. De uren die uw adviseur hiervoor in rekening brengt, blijken vaak geen kosten, maar een investering. En zorg er daarnaast voor dat u voor elke opdracht een zo compleet mogelijk dossier heeft. Dat mag een digitaal of papieren dossier zijn, maar bewaar liever te veel dan te weinig.

De belastingdienst vult de informatie die ontbreekt namelijk in naar eigen goeddunken en dat is niet in uw voordeel. Bent u opgegroeid met het spreekwoord 'wie wat bewaart, die heeft wat'? Bij een controle van de belastingdienst geldt dat spreekwoord ook!

Erik Marcus

Erik Marcus is eigenaar van Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau, een adviesbureau voor agrarisch ondernemers. Hij komt graag met innovatieve en grensverleggende oplossingen, zeker als daar fiscaal voordeel mee te behalen is.
Reacties
1 reactie
hans 30 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10877056/wie-wat-bewaart-die-heeft-ook-wat][/url]
"De belastingdienst vult de informatie die ontbreekt namelijk in naar eigen goeddunken" .
Ja, en terecht, die weggegeven divident-belasting moet toch ergens door "het bedrijfsleven" gecompenseerd worden.
down under 31 December 2017
Typisch een verhaal voor een advertorial!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden