Blog: Kees Maas

Toezichthouder met gestrekt been erin

19 Februari 2018 - Kees Maas - 33 reacties

Met de start van een eigen ministerie van Landbouw hoopten vele boeren dat de rust in de sector zou wederkeren. Na een chaotische periode onder staatssecretaris Martijn van Dam was rust, ruimte en reinheid van belang om zodoende de sector de goede kant op te duwen. 

De fosfaatwetgeving, de derogatie en de verdere verduurzaming zou de sector weer in een positief daglicht moeten zetten. Toch lijkt de rust niet terug te willen komen en blijft er een rode lijn van schandalen door de sector lopen. Hierdoor rijst bij mij de vraag: zijn boeren nou zo slecht, of communiceren een aantal personen zo onhandig?

Sector wordt zo wel als onbetrouwbaar neergezet

Onbetrouwbare sector?
De mestfraude was de eerste klap in het gezicht van de sector, waarna zij werd geconfronteerd met het fipronilschandaal. De woordkeuze in beide zaken zorgt er in ieder geval voor dat de sector als onbetrouwbaar wordt neergezet. En dat wordt nu opnieuw aangewakkerd door de fraude met de registratie van vee.

Echter, waarom deze woorden zo gekozen worden, blijf ik vreemd vinden. Het lijkt wel alsof er een groter plan of een regisseur achter zit die de sector wil beschadigen (of in ieder geval in een kwaad daglicht wil zetten). Daarbij valt het mij op dat het vooral de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is die in deze de constante factor is.

Waarom wordt er steeds op zo'n negatieve manier gecommuniceerd? "Wij adviseren u om voorlopig geen eieren te eten", zo klonk de oproep van de NVWA. Hoezo? Er was feitelijk geen bewijs van gevaar voor de voedselveiligheid? Echter, toch wordt dit wel zo weggezet.

Het woord 'fraude'
Bij het meest recente schandaal wordt steeds het woord 'fraude' gebruikt. Dit terwijl het feitelijk om administratieve onvolkomenheden gaat. Dan is het woord 'fraude' naar mijn mening zwaar aangezet. Het is jammer dat de minister hierin is meegegaan. 

Nog beschamender is het dat LTO Nederland daarin is meegegaan. LTO Nederland versterkt de zaak door aan te geven dat zij frauderende leden zal royeren, waarmee de organisatie bevestigt dat boeren fraudeurs zijn. Het was beter geweest als zij achter hun leden stonden en hadden gesteld dat deze beschuldigingen veel te zwaar waren. Zij hadden eerst uitgebreid onderzoek moeten eisen, voordat hun leden weggezet werden als fraudeurs. 

Het feit dat ze nu in de media roepen dat ze excuses eisen voor de getroffen bedrijven, is de put dempen wanneer de tweeling al verdronken is. Ik denk dat veel niet-leden nu zich wel 2 keer bedenken voordat ze lid zullen worden.

De boer is nu de gebeten hond

De gebeten hond
Per saldo is de boer nu de gebeten (beschadigde) hond. Daarbij is de communicatie 'met het gestrekte been erin' niet de manier waarop je dit moet willen oplossen. Niet vanuit de belangenbehartigers, niet vanuit de toezichthouders en zeker niet vanuit de politiek.

Ter vergelijking: hoe zou het zijn als iemand die met zijn auto te hard gereden heeft direct geroyeerd wordt door de ANWB. Waarna deze vervolgens door het ministerie van Verkeersveiligheid als fraudeur wordt bestempeld en dat de RDW de beste man als potentieel moordenaar omschrijft. Dat zou pas commotie geven.

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Reacties
33 reacties
Ard Eshuis 19 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10877609/toezichthouder-met-gestrekt-been-erin][/url]
@Kees Maas: Uit het hart gegrepen, niks meer aan toe te voegen!
Henk kooistra 19 Februari 2018
Hilarisch wordt het, wanneer Marc Calon in Veldpost desgevraagd aangeeft, dat LTO natuurlijk niet zelfstandig moet overgaan tot schorsing, maar dat dan ook FRC en RABO moeten meedoen. Dat doet me denken aan een heel klein mannetje met twee heeeele grote honden.
Abonnee
bertje6 19 Februari 2018
Prachtig weergegeven tekst, zo hoor je te schrijven en niet iedere keer dat negatieve gedrag, mensen die willens en wetens het fout hebben gedaan die moet je aanpakken en laat de rest met rust.
nuchterder 19 Februari 2018
de wereld rond het bedrijf bestaat uit steeds minder partijen, die een steeds grotere broek aantrekken. Afnemers die steeds meer eisen stellen om met een mooi verhaal aan hun eigen af/omzet te werken en als vergoeding voor die extra inspanningen krijgt de boer het recht om zijn product af te zetten tegen een prijs die bij voorkeur door de afnemer bepaald word.
Dit alles onder de noemer van verdere profesionalisering van de sector......
De grote vraag is of uiteindelijk de beste ondernemers overblijven of alleen de meeste volgzame !
Ton Westgeest 19 Februari 2018
Calon en Wiegersma en ook Keurentjes zijn zielenpoten die zichzelf naar een hoger niveau proberen te bluffen.
NVWA en de minister hebben hier weer een potje van gemaakt, ik heb hier al eens het woord publiciteits- geil gebruikt.
Dat er activisten binnen de NVWA zitten is al lang geen geheim, evenals binnen dit forum.

Maar dat boeren elkaar zo afvallen, elke keer weer, valt mij wel erg op. Moet je direct de reacties zien: subsidies afpakken!! fosfaat rechten afpakken en zet die boer van zijn bedrijf!
Het lijkt wel of een boer het leuk vindt als het een collega slecht gaat!
Boeren doen of collega's concurrenten zijn. Hoe kan je dit veranderen, want dit zit ook gewoon binnen de organisaties en melkfabrieken.
We zijn gewoon helemaal niet op een lijn te krijgen!
Het lijkt wel als een boer aan het hoofd van een organisatie staat, of hij dan zijn macht wil doen gelden om z'n collega's te piepelen....
Zijn collega's met allemaal stomme regeltjes te dwingen, lekker puf!!
Hoe kunnen we dit veranderen???
Abonnee
Werner Kooistra 19 Februari 2018
dhr Calon sprak in Nieuwsuur over het royeren van leden................welke leden?? LTO werk zich de laatste jaren richting het randje van het ravijn, denk uiteindelijk dat Calon het laatste duwtje gaat geven. Belangenbehartiger tssssssssssss!!
Annie 19 Februari 2018
Het heeft een heel andere uitwerking dan zo op het eerste oog. Gisteren las ik een rapport over de waterkwaliteit van ons land. Gepubliceerd eind januari 2018. Er was een congres geweest met allerhande besturen uit het land. KNW waterkwaliteit op de kaart, waar zet jij op in? Heet het document. Peter Glas Watergraaf van de Dommel zegt letterlijk: na de fraude over mest en getallen over geboren kalveren zitten we in "deep shit".
Dan zie je al die clubjes, jongens en meisjes al knikken. Het beeld is neergezet en dit is zo fout. Het houd een heleboel mensen, lees bestuurders beleidsmakers aan het werk.
Steeds meer en meer wordt duidelijk dat RVO haar administratie niet op orde heeft. Maak dat de anderen maar duidelijk. Vrees dat dit niet zo spectaculair nieuws is. Boeren sjoemelen en frauderen dat bekt wel lekker.
petatje 19 Februari 2018
Mooi verwoord Kees. Uit mijn hart gegrepen wat je daar hebt geschreven.
De 'heren' bestuurders bij LTO, maar ook bij de coop's moeten zich eens goed achter de oren krabben waar ze zich in mee hebben laten zuigen. Ze moeten zich zelfs eens afvragen of hun positie nog wel houdbaar is als ze zo'n weke benen hebben en een rechte rug voor VOOR "hun" leden missen!!!
Ze laten hun oren volledig hangen naar de schandaalgeile pers en vergeten wie dag in dag uit gewoon met volle overgave bezig zijn om voor een habbekrats iedereen in dit land elke dag wat over de tand te doen krijgen. NO FARMERS NO FOOD. Zo simpel is het! Wellicht tijd voor een leveringsstaakactie van 1 week bij alle vers producten dan komt dat besef heel erg snel terug!
petatje 19 Februari 2018
Annie schreef:
Het heeft een heel andere uitwerking dan zo op het eerste oog. Gisteren las ik een rapport over de waterkwaliteit van ons land. Gepubliceerd eind januari 2018. Er was een congres geweest met allerhande besturen uit het land. KNW waterkwaliteit op de kaart, waar zet jij op in? Heet het document. Peter Glas Watergraaf van de Dommel zegt letterlijk: na de fraude over mest en getallen over geboren kalveren zitten we in "deep shit".
Dan zie je al die clubjes, jongens en meisjes al knikken. Het beeld is neergezet en dit is zo fout. Het houd een heleboel mensen, lees bestuurders beleidsmakers aan het werk.
Steeds meer en meer wordt duidelijk dat RVO haar administratie niet op orde heeft. Maak dat de anderen maar duidelijk. Vrees dat dit niet zo spectaculair nieuws is. Boeren sjoemelen en frauderen dat bekt wel lekker.

Annnie hoe zit het eigenlijk met het verhaal dat de Nederlandse berekening van watervervuiling afwijkt van de Europese methodiek en dat de klokkenluiders daarin op non actief zijn gezet in Nrd-Holland?
Of is deze beerput bij de overheid zo groot dat alle verantwoordelijken op de deksel zitten?!!!
Wie durft dit deksel te lichten, of kost dit een verkiesbare plek bij de volgende verkiezingen?
Peter 19 Februari 2018
Voorafgaand aan het begin van desbetreffend jaar moet duidelijk zijn of fosfaatrechten(1-1-2017) ,derogatie(1-1-2018) doorgaat of niet! Politiek speelt russisch roulette met de boeren. Hier kan toch geen normaal bedrijf op functioneren. Als het aan mij lag ,dan moest de staat iedere boer die een wettig vergunning verkregen had schadeloos stellen en niet zoals nu dat de werkende boer de stopper betaald politiek lacht zich met jullie onozele rot!!!
pieter 19 Februari 2018
Klopt helemaal. Wij worden bewust weggezet als een stelletje criminelen met als doel de veehouderij in Nederland kapot te maken, want natuur en recreatie moet het worden. Ten koste van de veehouderij en het vliegverkeer, het verkeer en de industrie laten groeien. Dit plannetje licht al twintig jaar op de plank, en het beoogde doel gaat men halen, alleen gaat dit niet snel genoeg dus de veehouderij telkens weer slecht wegzetten. Zo ruimen ze stilletjes alle boeren bewust op. Alleen jammer dat onze belangenbehartigers, als LTO en Zuivelorganisaties het niet meer voor ons opnemen maar loopjongen zijn voor de Overheid. Ze staan meer aan de kant van de overheid dan dat ze het voor agrarisch Nederland opnemen.
Jan 19 Februari 2018
Ton Westgeest, hoe kunnen we dit veranderen? Door afscheid te nemen van boerenbestuurders!! Het systeem klopt niet. Boerenbestuurders zullen over het algemeen nooit instemmen met maatregelen die hun zelf schade toebrengen. Bestuurders zullen van buiten de sector moeten toe treden, net zoals Ingrid Jansen. Mensen van buiten de sector die een frisse kijk op de bedrijfsvoering hebben. Neem nu b.v. de mestfraude, er zijn genoeg afdelings bestuurders geweest die wisten van de praktijken die niet klopte. Maar niemand durft zich te uiten om maar niet als klokkenluider bestempeld te worden
Ben 19 Februari 2018
Voor diegene die het nog steeds niet door hebben, LTO is al jaren het verlengstuk van de overheid! En dat zal altijd zo blijven
surrogaat 19 Februari 2018
kees,
waar fraudeurs het gevang in mogen en kaal geplukt,
daar heeft iemand belang bij een geboorte van extra veel fraudeurs.
Abonnee
boerke 19 Februari 2018
Jammer dat Wien van den Brink niet meer in ons midden is.
Pater 19 Februari 2018
We kunnen het ook wel eens over de overheid en Bank top hebben
Dit is ene corrupte bende . Manipulatie van getallen rond de vliegvelden , ammoniakbeleid , witwaspraktijken van de Rabo Bank en Swap praktijk die tweejaar geleden al afgewerkt had moeten zijn. De Rabo topman die nu zegt de fraudeurs niet meer te financieren , ik denk dat de Rabo Top eerst maar eens in de spiegel moet kijken . De boeren moeten zelf boeten de Rabo Top laat de klanten boeten voor het geen zij verantwoordelijk voor zijn .
Deze top verdient het om zelf het boetekleed aan te trekken en zonder handdruk op te stappen en al hun salaris en bonussen terug te storten
petatje 19 Februari 2018
Jan schreef:
Ton Westgeest, hoe kunnen we dit veranderen? Door afscheid te nemen van boerenbestuurders!! Het systeem klopt niet. Boerenbestuurders zullen over het algemeen nooit instemmen met maatregelen die hun zelf schade toebrengen. Bestuurders zullen van buiten de sector moeten toe treden, net zoals Ingrid Jansen. Mensen van buiten de sector die een frisse kijk op de bedrijfsvoering hebben. Neem nu b.v. de mestfraude, er zijn genoeg afdelings bestuurders geweest die wisten van de praktijken die niet klopte. Maar niemand durft zich te uiten om maar niet als klokkenluider bestempeld te worden

Jan ik meen dat de bestuurders uit de sector moeten komen, maar onbedorven qua bestuurscursussen moeten zijn en gewoon het hart op de tong moeten hebben en niet alleen vertellen wat politiek of in poldermodel correct is!
Gewoon rechttoe rechtaan staan voor boerenbelang maar daaromheen ook over een club lobbyisten en belangenbehartigers beschikken die idem zijn en niet bang zijn om de kans op een baantje bij de overheid of in de politiek te verliezen met hun soms wellicht maatschappelijk onpopulaire optreden. Ik roep bij deze ook iedereen op om donateur te worden van TeamAgroNl en of naar de bijeenkomsten te komen waar ze hun PR verhaal hetgeen we hard nodig hebben uit de doeken doen!
Vind je het niet op internet dan via facebook of iets dergelijks!
Ton We 19 Februari 2018
Nee dat bedoel ik niet Jan, Keurentjes, Calon en Wiegersma zijn boeren bestuurders. Maar het eerste waar ze mee klaar staan is negatieviteit, terwijl eigenlijk iedereen die een beetje kon denken dat er niet gefraudeerd kon zijn door 7700 boeren, zo stom kan gewoon niemand zijn. Niet met een paar tweelingen, wat haal je daarmee door?
Marc 19 Februari 2018
Geheel correct artikel Kees Maas! Met name de rol van de NVWA is toch op z'n minst bedenkelijk.... De minister roept wel zo hard mogelijk dat alleen zij verantwoordelijk is voor de maatregelen, maar ze kan ook moeilijk anders beweren. Ze moet haar organisatie eens goed tegen het licht houden. Momenteel maken de ambtenaren van RVO en NVWA de dienst uit, en die lachen in hun vuistje bij alle kritiek op minister Schouten. Let op: er komt binnen afzienbare tijd een nieuw 'schandaal' en de minister kan opstappen. Komt er een minder 'landbouwminded' minister en de RVO en NVWA ambtenaren kunnen gerust blijven zitten....
Jan 19 Februari 2018
Petatje, je hebt een te idealistisch beeld van de "boerenbestuurder". Boeren bestuurders zijn niet "onbedorven".
petatje 19 Februari 2018
Oké Jan die wat er nu zitten hebben vaak te veel petten, maar zijn ook door kaderopleidingen reeds gemanipuleerd.
Mensen, zoals Wien van den Brink, die gewoon zeggen wat ze denken en alleen denken vanuit de primaire producent. Dat gaat met loonslaven (sorry voor het woord,maar ik ken geen beter) sowieso nooit lukken!
henk 19 Februari 2018
ik ben al 15 jaar geen lid meer van lto geen spiet van
Kjol 19 Februari 2018
Kees Maas heeft het door! In NL vindt een slow motion boerenuitroeiing plaats, veel boeren hebben het helaas niet door en gaan zelfs elkaar uitroeien?! (zwartmaken en beschuldigen om zo een wit voetje bij de anti-boer te halen)Als we nu niet als 1 blok op gaan staan dan is over niet al te lange tijd de NL boer verleden tijd.
Kjol 19 Februari 2018
Ze noemen dit ook wel het Stockholmsyndroom.
tem 20 Februari 2018
ik wil graag de melk fabrieken de lto en de rabo bedanken voor de schade want deze 3 hebben het plan bedacht , en doorgezet naar de minister.ook die heeft er een rotzooi van gemaakt ,maar dat hadden de 3 zich van tevoren kunnen bedenken.
jpk 20 Februari 2018
Lto ned heeft onwerkbare wetten afgesproken met de overheid 90% van de leden is niet geraadpleegd in grote bijeenkomsten doet geen lid zijn mond open terug naar de onderhandelings tafel over de mestwet fosfaatwet i en r siijsteem en niette vergeten de gewasbeschermingswet de moderne ned landbouwsector wordt gehaat inbrussel
Abonnee
LTO bestuurder 20 Februari 2018
Hoe lang is onze voorzitter nog houdbaar is de vraag hier aan tafel!
Abonnee
ik wist het 20 Februari 2018
Komt mij niet als verrassing,

met vriendelijke groet, De blauwe stad
wie oooh wie 20 Februari 2018
Wie moet je nog geloven in deze wereld van fake nieuws.
Als de politiek , de ambtenaren en de belangbehartigers met dubbele tong praten.

In de eerste twee had ik al geen vertrouwen, nu in die laatste ook niet meer
schoenmakers1 20 Februari 2018
meestal hebben ze 2 petten op, als het er geen 3 zijn
vanplateringen 21 Februari 2018
Pater, we leven toch in een zwaar klote landje. één ding is zeker : het zal ook nooit stoppen, zie het bericht van het Scheveningse zand onlangs. Kosten 150.000 euro. Dit landje is echt compleet gestoord. En Rutte, onze grote leider. die lacht alleen maar wat en vindt alles best.
petatje 21 Februari 2018
Ja Rutte verklaarde bij het aantreden van het nieuwe kabinet dat iederen er op vooruit ging in koopkracht en hij wist al dat dat niet zo was want hij kondigde effe later een verhoging van het BTW op voedingsmiddelen aan.
Belazeren eerst klas! En dat moet het voorbeeld voor alle Nederlanders zijn!?
J.g.p 21 Februari 2018
Kees maas heeft het bij het juiste eind,super Kees!!
Abonnee
droeftoeter 23 Februari 2018
De vergelijking is treven en zegt iets over de
RIDICULITEIT van een aantal bestuurders
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Burgers & Maas

'Aardappeltermijnmarkt maakt volgende stap'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden