Opinie Laurens Maartens

Fed laat zich niet in de kaart kijken

20 Juli 2018 - Laurens Maartens

Hoewel Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, benadrukt dat het voor niemand een geheim mag zijn welke koers de centrale bank kiest, slaagt hij er toch goed in om zich niet in zijn kaarten te laten kijken.

Powell is sinds begin februari voorzitter van de Federal Reserve (Fed). Echter, de wijze waarop hij maandag 16 juli vermeed om duidelijke antwoorden te geven op de kritische vragen van het Amerikaanse Congres doet vermoeden dat hij het ook als politicus uitstekend zou doen.

De handelaren die hoopten om een beter beeld te krijgen van de toekomstige koers van de centrale bank, kwamen bedrogen uit. Powell blonk vooral uit in het intrappen van open deuren: een handelsoorlog is slecht voor economische groei en boeren hebben het lastig als gewasprijzen flink dalen.

Geen geheim
Alleen toen er gesproken werd over het monetaire beleid, kon hij niet wegkomen met nietszeggende antwoorden. Het uitzetten van het rentebeleid is per slot van rekening de belangrijkste verantwoordelijkheid van de Fed. Op dit vlak schotelde het Congres hem echter geen kritische vragen voor.

Het ligt voor de hand dat rente geleidelijk verder oploopt

Powell vertelde wel dat de koers voor niemand een geheim mag zijn: "Met het oog op de gezonde arbeidsmarkt, een inflatie die vlakbij onze doelstelling ligt en een gestaag groeiende economie, ligt het voor de hand dat de rente geleidelijk verder oploopt." Dit wijst erop dat Powell doorgaat met de huidige koers: de rente ongeveer elke 3 maanden met 25% verhogen.

Positief plaatje
Bij een gebrek aan nieuwe inzichten, trokken de opmerkingen over de gunstige economische onderstroom veel aandacht. Powell merkte onder meer op dat het positieve beeld voor de Amerikaanse economie de komende jaren kan aanhouden en dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie nog altijd gunstig zijn.

Dit ondanks grote onzekerheden in bepaalde delen van de wereld. Dat was precies wat de financiële wereld wilde horen. Op Wall Street veerden de beurskoersen wat op, terwijl de Amerikaanse dollar wat terrein won. Ten opzichte van de euro kreeg de munt er binnen enkele uren bijna 1% bij.

Uitdijende rentekloof
Het moet raar lopen als de Amerikaanse rente het komende halfjaar niet stijgt tot 2,5% en in de zomer van 2019 op 3% uitkomt. Dat is een niveau waar we in Europa voorlopig alleen maar van kunnen dromen. Dit omdat Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, 1 maand geleden zei dat de een renteverhoging de komende 12 maanden nog niet aan de orde is.

De dollar is sinds half april met ruim 6% gestegen, ten opzichte van de euro. Met het oog op die uitdijende rentekloof zou het zomaar kunnen dat die opmars voorlopig doorzet.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden