Advertorial

Schenken, overlijden en erfbelasting

21 December 2015

Schenken bij leven is nog altijd gunstiger dan na overlijden. Durft u de stap te zetten of schenkt u bij voorkeur aan de Belastingdienst?

Een van onze klanten heeft in het verleden het agrarische bedrijf van zijn ouders overgenomen. Zijn vader is inmiddels overleden. Zijn moeder woont in de tweede woning bij het bedrijf. Bij de bedrijfsoverdracht is een grote lening ontstaan. Al verschillende keren is er met haar gesproken over kwijtschelding van (een deel) de lening. Ze heeft maar één zoon en bij haar overlijden moet hij veel erfbelasting betalen over de lening. Daarnaast zou ze bij opname in een zorginstelling een hoge eigen bijdrage moeten betalen. Toch wil ze niet kwijtschelden.

In een persoonlijk gesprek met moeder geeft ze aan dat ze bang is dat ze niets overhoudt. Ze huurt haar woning van haar zoon en krijgt een lijfrente-uitkering van hem. Wat als zij de lening kwijtscheldt en hij haar op straat zet? Dan heeft ze niets meer. Ze heeft een goede band met haar zoon en vertrouwt hem, maar toch voelt het akelig om haar enige ‘bezit’ weg te geven.

Herroepelijke schenking
Samen met haar zoon heeft ze een van de acconavm adviseurs vermogens- en inkomensplanning benaderd met dit vraagstuk aangaande schenkingen. Adviseur Grietje Frederiks: “Samen zijn we tot de oplossing gekomen. Het is mogelijk om een herroepelijke schenking te doen. Bij de schenking kan moeder bepalen in welke gevallen zij haar schenking wil herroepen. Bijvoorbeeld als ze geen woonruimte meer heeft of geen lijfrente-uitkering meer krijgt. Moeder wil eigenlijk het liefst te allen tijde kunnen herroepen. Ook dit is tegenwoordig mogelijk en de zoon had hiertegen geen bezwaren. Omdat de zoon nog jonger dan 40 jaar was, gold er een verhoogde vrijstelling in de schenkbelasting. We hebben het vermogen van moeder kunnen verkleinen en haar akelige gevoel kunnen wegnemen.”

Veranderingen bij schenken in 2017
Vanaf 1 januari 2017 verandert er het een en ander met betrekking tot schenken. De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt verruimd, waardoor een bedrag van € 100.000 eenmalig vrij van schenkbelasting kan worden geschonken voor de eigen woning. Bekijk de voorwaarden en mogelijkheden op onderstaande video om te weten of u voor de schenkingsvrijstelling in aanmerking kunt komen.

U hoeft niet te wachten met schenken

Door reeds een bedrag bij leven te schenken aan uw kind of aan een ander, verlaagt u nu al uw vermogen. Daarmee kan een aanzienlijke belastingbesparing worden gerealiseerd.

Overweegt u ook een grote schenking te doen? Wilt u weten welke mogelijkheden aansluiten bij uw situatie en uw wensen? Maak dan eens een afspraak met één van de adviseurs vermogens- en inkomensplanning van acconâ– avm. Zij schetsen u de mogelijkheden. Zo wordt schenken een echt cadeau. Kijk op de contactpagina van acconâ– avm voor een kantoor bij u in de buurt of stuur een e-mail naar vip@acconavm.nl. Wij helpen u graag en adviseren u op basis van uw situatie en wensen!

Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm adviseurs en accountants. Het aanmeldformulier vindt u hier

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden