Gesponsord: accon■avm

Wanneer (ver)koop ik dierrechten?

31 Juli 2017

Heeft u alle benodigde varkensrechten in eigendom? Gaat u binnenkort uw bedrijf uitbreiden of moet u jaarlijks varkensrechten leasen? In al deze gevallen is het raadzaam om te overwegen op welk moment het verstandig is om deze rechten aan te schaffen.

Het boekjaar 2017 is al half verstreken en 2018 nadert. In de regelgeving staat beschreven dat de dierrechten met ingang van 1 januari 2018 opgeheven worden. Het verleden leert ons dat het voor kan komen dat binnen nu en een paar maanden deze datum wederom vooruit wordt geschoven.

De banken eisen bij uitbreiding vaak 100% dierrechten in eigendom. Bij bedrijven waar dit momenteel nog niet het geval is, doen de banken een dringend beroep op de ondernemer om alle dierrechten in eigendom te krijgen.

Er zou geïnvesteerd kunnen worden in de varkensrechten

Liquide middelen
Momenteel wordt er eindelijk weer wat geld verdiend in de varkenshouderij. In het kader van de cyclische schommelingen moeten er uiteraard buffers worden gecreëerd om een volgend prijsdal op te vangen, maar een ander deel van de liquide middelen zou bijvoorbeeld geïnvesteerd kunnen worden in varkensrechten. Wellicht is het slim om dit deel te parkeren voor een latere aankoop. De verwachting is dat er rondom 2020 extra varkensrechten beschikbaar komen vanuit bedrijven die mee doen aan de zogenaamde ‘stoppersregeling’.

Bepaal uw aan- of verkoopstrategie
Het beschikbaar komen van de extra varkensrechten kan leiden tot een dalend effect op de prijs. Als echter veel potentiële kopers afwachten tot de rechten van de stoppersregeling vrijkomen, kan de enorme vraag op dat moment ook weer een prijsopdrijvend effect hebben.

Indien u varkensrechten nodig of juist te verkopen hebt, is het verstandig om vooraf uw koers te bepalen in de wijze van aan- of verkoop. Gespreid (ver)kopen is vaak het minst risicovol. Uw adviseur van acconâ– avm kan u helpen met het bepalen van de aan- of verkoopstrategie. Neem contact op met uw adviseur of maak gebruik van het adviesformulier.

Bekijk ook eens de kennispagina intensieve veehouderij voor meer artikelen. 

Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm adviseurs en accountants via het aanmeldformulier.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden