Gesponsord: accon■avm

Dienstverlening paarden- en ponystamboeken duurder?

17 Oktober 2017

In de voorstellen om tot afschaffing van de btw-landbouwregeling en de btw-veehandelsregeling te komen, is meegenomen dat dienstverlening door fokinstellingen/stamboeken van het lage tarief (6%) naar het hoge tarief (21%) gaat. Wat betekent dit voor de sector?

Naast de dienstverlening door fokinstellingen/stamboeken worden ook de diensten rond inseminatie (inclusief kosten sperma) en het transplanteren van embryo’s onder het hoge tarief gerangschikt, evenals verschuldigde dekgelden bij natuurlijke dekkingen.

Het zal een behoorlijke impact hebben

Gevolgen
De invoering van deze voorstellen zal een fikse impact hebben op de leden van de 26 paarden- en ponystamboeken in Nederland. Het grootste deel van de leden van de stamboeken zijn hobbymatige houders en/of fokkers.

Voor particuliere eigenaren van paarden en pony’s pakt dit echter anders uit. Zij kunnen immers de btw niet verrekenen. Voor wat betreft de contributie verandert er weinig.

Waarschuwing vanuit de sector
De Koepel Fokkerij, de belangenorganisatie waarin de meeste paarden- en ponystamboeken zijn verenigd, heeft deze zaak al enige tijd geleden in Den Haag aangekaart als ongewenste ontwikkeling en aangegeven dat deze voorstellen zeer schadelijk zullen uitwerken voor de sector.

Lees verder op de website van acconâ– avm.

Contact
Hebt u vragen over dit onderwerp óf andere specifieke paardenhouderij gerelateerde vragen? Maak dan gebruik van ons adviesformulier. Onze specialisten paardenhouderij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm adviseurs en accountants via het aanmeldformulier.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden