BusinessCase

Investeer in organische stof

22 December 2016

Hoge ruwvoeropbrengsten zijn alleen mogelijk met een gezonde bodem. Met de krappere bemestingsnormen wordt de rol van de bodem alleen maar groter. Investeer daarom in organische stof: de motor van de bodem.

Net als de pens is de bodem een levend systeem, vol bacteriën, schimmels en organismen. En net zoals in de pens, moet dit bodemleven in evenwicht zijn en gevoed worden. Organische stof voedt het bodemleven. Daarnaast verbetert organische stof de structuur, bewerkbaarheid, vochtregulatie en nutriëntenlevering van de grond.

Organische stofbalans

Op de bodemanalyse is de organische stofbalans te vinden. Een gewas onttrekt een bepaalde hoeveelheid organische stof, en brengt nieuwe aan in de vorm van gewasresten. Grasland heeft een positieve os-balans en bouwt dus organische stof op. Snijmais onttrekt daarentegen gemiddeld 1.000 kg organische stof méér dan gewasresten en mest aanbrengen.

Voor een langdurig hoge maisopbrengst moet je dus extra organische stof aanvoeren, middels:

  • Mais in wisselteelt met gras;
  • Een geslaagde groenbemester na mais: streef naar een maisoogst in de 1e helft van september en zaai direct daarna een groenbemester in. Een goed ontwikkelde groenbemester kan tot ruim 1.000 kg effectieve organische stof leveren 
  • Compost levert zeer veel effectieve organische stof.

Voor een tijdige inzaai van de groenbemester, is op veel percelen een zeer vroeg tot vroeg maisras aanbevolen. De opbrengstpotentie van deze rassen is door veredeling dicht bij die van middenvroege rassen gekomen. Opgeteld bij een geslaagde groenbemester, levert dit het hoogste saldo per hectare.

Meer weten over maatregelen voor een gezonde, duurzame maisteelt?

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden