Gesponsord bericht door: Limagrain

Landbouw en natuur gaan hand in hand

14 April 2017

De rol van natuur en biodiversiteit in de Nederlandse landbouw staat meer en meer in de belangstelling. Voor agrarisch ondernemers zijn er mogelijkheden hieraan te beantwoorden op een manier die het bedrijfsrendement niet drukt, maar eerder verhoogt.

‘Natuurinclusieve landbouw’ is een term die dit jaar veelvuldig voorbijkomt. Hoewel agrarisch ondernemers in Nederland al erg zorgvuldig met hun land en de natuur omspringen, is dat bij het algemene publiek niet altijd even duidelijk. Om draagvlak te behouden, zijn zichtbare aanvullende inspanningen nodig.

Akker- en bloemrijke randen en stroken
Akkerranden zijn hiervan een mooi voorbeeld, die zowel voor het algemene publiek als de ondernemer voordelen bieden. Bloeiende akkerranden zijn een goed zichtbare maatregel waarop het publiek onverdeeld enthousiast reageert. Akkerranden bieden hiernaast een leefomgeving voor tal van nuttige insecten, die plagen helpen bestrijden en de bestuiving bevorderen.

Akkerranden gelden bovendien als vergroeningsmaatregel (EA) en via de lokale Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheercollectieven is vaak een vergoeding beschikbaar. LG biedt de één- en meerjarige akkerrandmengsels Bloemrijk 1 en 2 voor de aanleg van bloemrijke akkerranden.

Kruidenrijk grasland
In de veehouderij is, naast de inzaai van bloemenranden, kruidenrijk grasland een maatregel die meerwaarde biedt. Kruidenrijk gras levert niet alleen een grote bijdrage aan een positieve uitstraling van de veehouderij op, maar ook gezond, structuurrijk voer vol vitaminen en mineralen. Samen met een vergoeding vanuit een lokaal collectief is er dan ook geen negatieve impact op het bedrijfsrendement.

Om het aandeel kruiden in een graszode een boost te geven, biedt LG het Grutto mengsel, dat naast gras 38% inheemse planten- en kruidensoorten bevat.

 

Lees hier meer over agrarisch natuurbeheer >>

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden