Gesponsord: Limagrain

Klimaat vraagt oogstzekere rassen

11 December 2017

Als teler in Nederland merk je het als geen ander: ons klimaat en groeiseizoen worden steeds grilliger. De laatste 3 jaar kwamen alle extremen aanbod: langdurige koude, extreme hitte, nijpende droogte, extreme neerslag en zware storm. Hoe kan je je daar in de ruwvoerteelt tegen wapenen?

Op onze dure landbouwgrond zijn stabiel hoge ruwvoeropbrengsten van hoge kwaliteit cruciaal voor het bedrijfsrendement én de continuïteit van het bedrijf. Bedrijven met de hoogste kVEM-opbrengsten per hectare hebben lagere voerkosten en daardoor een fors hoger rendement.

Veilige rassenkeuze
Bij elke teelt en zeker bij maïs is een slimme rassenkeuze dé manier om je te wapenen tegen weersextremen. Selecteer je rassen op de kenmerken:

  • Vroegheid: maisrassen uit de Rassenlijst zeer vroeg – vroeg doen qua opbrengst nog maar weinig onder voor middenvroege rassen, maar zorgen voor een vroege oogst, met alle voordelen van dien.
  • Landbouwkundige kwaliteit: kies uitsluitend maisrassen met hoge Rassenlijstcijfers op stevigheidheid en ziekteresistenties, die dit ook in de praktijk waarmaken.
  • Oorsprong: LG maïsrassen zijn als enigen ontwikkeld in een echt Nederlands kweekprogramma. Ze zijn daarom perfect afgestemd op ons klimaat.

Nederlandse maïsveredeling
Vanuit het Zeeuwse Rilland werkt veredelaar Louis Vlaswinkel met zijn team al ruim 25 jaar aan nieuwe maïsrassen voor de teelt in Nederland. Op een uitgebreid netwerk van proefvelden veredelen zij rassen die het allerbeste scoren op voederwaarde en oogstzekerheid onder de Nederlandse omstandigheden, en dat zie je terug op de Aanbevelende Rassenlijst.

Oogstzeker bouwplan
In de gewaskeuze zijn diverse mogelijkheden om je bouwplan extra oogstzeker te maken. Kijk naast alleen gras en maïs eens naar alternatieve voedergewassen:

  • Voederbieten leveren bijvoorbeeld de allerhoogste kVEM per hectare, ook in minder groeizame jaren.
  • Luzerne wortelt zeer diep en is daardoor minder gevoelig voor droogte dan gras.
  • Vlinderbloemigen zoals veldbonenerwten en klavers binden hun eigen stikstof uit de lucht en verhogen zo ruwvoeropbrengsten bij teruglopende bemesting.

Voor meer informatie over een oogstzeker bouwplan in 2018:
Bekijk de LG maisrassen voor 2018 of contacteer de LG ruwvoerspecialist voor gratis advies.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden