Gesponsord: Limagrain

Veehouders laten ongemerkt geld liggen

2 Januari 2018

Melkveebedrijven die het hoogste rendement realiseren, presteren steevast top in hun ruwvoerproductie. Accountants zien verschillen van 15% tot 20% in ruwvoeropbrengsten binnen regio’s. Veel veehouders laten dus ongemerkt geld liggen in hun ruwvoerteelt.

Deze verschillen zijn terug te voeren op vakmanschap. Veehouders die, naast in de stal, ook op hun land top presteren, hoeven minder voer aan te kopen en drukken hun kostprijs per kilo melk. De variatie van €0,08 tot €0,12 per kilo betekent op jaarbasis tienduizenden euro’s aan kosten.

KVEM per hectare
Doelstelling in de ruwvoerteelt moet zijn van elke hectare de hoogst mogelijke kVEM-opbrengst te winnen. Beschouw mest als de grondstof voor VEM en bemest perceel-specifiek naar opbrengst. Maak per perceel een slimme rassenkeuze en besteed aandacht aan de teelt.

VEM per kilo ds
KVEM per hectare is de som van drogestofopbrengst X de VEM per kilo ds. Bij snijmaïs komt de VEM uit zetmeel en de restplant. Kies daarom voor rassen met een hoge celwandverteerbaarheid: elke 1% hogere verteerbaarheid levert tot 15 VEM extra. Beter verteerbare maisrassen bevatten dus zomaar 100 tot 150 VEM/kilo ds méér.

Ruwvoerbenutting
De ruwvoerteelt is de eerste helft van het verhaal, vervolgens gaat het om een hoge ruwvoerbenutting. Oogst op het juiste moment, beperk bewaarverliezen en zorg dat het rantsoen klopt. Ook hier levert verteerbaarheid winst: maïsrassen met een hoge celwandverteerbaarheid worden beter benut en zorgen voor een hogere voerefficiëntie.

In 2018 ook meer verdienen met de ruwvoerteelt?
- Bekijk het LG maisrassenoverzicht en de nieuwe LG 31-generatie;

Neem contact op met je LG ruwvoerspecialist

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden