Blog: Joost Derks

Turkse lira in achtbaan. Hoe kun je dat risico afdekken?

26 Juli 2016 - Joost Derks

De flinke terugval van de Turkse lira na het nieuws over de staatsgreep onderstreept het belang om het valutarisico naar deze munt zoveel mogelijk af te dekken. Daarbij moet wel gelet worden op het grote renteverschil.

De mislukte staatsgreep in Turkije heeft valutamarkten behoorlijk in beweging gezet. Het bericht van de couppoging leidde vrijdagavond tot een daling van de Turkse lira ten opzichte van de euro met 4 procent. Veruit het grootste gedeelte van die terugval werd maandag weer ingelopen toen bekend werd dat de opstand was neergeslagen.  

Turkije is voor Nederland een van de grotere handelspartners buiten de EU.

De kans is groot dat de lira voorlopig flink blijft schommelen, aangezien de politieke situatie in Turkije nog onvoorspelbaarder wordt dan deze de afgelopen tijd al was. Begin mei ging de munt zelfs al even met bijna 6 procent onderuit toen de machtstrijd in het Turkse parlement oplaaide. Aan de andere kant steeg de munt eind vorig jaar binnen twee maanden met 15 procent. De leidende AKP-partij heroverde toen bij de tweede ronde van de verkiezingen de absolute meerderheid in het parlement.

Turkije is voor Nederland een van de grotere handelspartners buiten de EU. Mustafa ElitaÅŸ – de Turkse minister van Buitenlandse Zaken – vertelde eerder dit jaar dat het handelsvolume tussen beide landen in de afgelopen 13 jaar is gestegen 2,4 naar 6,1 miljard US dollar. Een groot deel van de handel heeft betrekking op de Nederlandse kledingimport. Turkije is na China en Duitsland de belangrijkste buitenlandse leverancier van deze producten.

De capriolen van de lira maken het lastiger voor ondernemers om zaken te doen in Turkije. Om te voorkomen dat wisselkoersverschillen grote invloed hebben op de resultaten, is het verstandig om posities af te dekken. Dat kan bijvoorbeeld via een valutatermijncontract. Hiermee krijgt een ondernemer het recht om tegen een vaste koers op een bepaalde dag een hoeveelheid euro’s om te wisselen in lira of andersom.

In Turkije is de officiële rentestand 7,5 procent, terwijl dat binnen de eurozone ongeveer nul is. 

ls u een valutatermijncontract gaat gebruiken moet u wel rekening houden met het grote renteverschil tussen Nederland en Turkije. In het laatstgenoemde land is de officiële rentestand 7,5 procent, terwijl dat binnen de eurozone ongeveer nul is. Een AGF-handelaar kan een termijncontract afsluiten om zich te verzekeren van de omwisselkoers, waarvoor over acht maanden een nieuwe oogst vijgen wordt geleverd. Dankzij het renteverschil, dat in de prijs van het termijncontract wordt verwerkt, strijkt deze partij dan een voordeel op van maar liefst 5 procent.

Aan de andere kant heeft een veehouder die Turkije als afzetmarkt heeft ontdekt juist de rentewind tegen. Bij het afsluiten van een valutacontract voor het verkopen van lira naar euro’s over dezelfde periode is de tegenwind door de rente juist 5 procent. Dat is nog meer dan waarmee de Turkse munt vrijdagavond onderuit ging na het nieuws over de staatsgreep. Als u dus een valutatermijncontract wilt gebruiken is het dus belangrijk om minstens even scherp te letten op de renteverschillen als op politieke onrust.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden